Tientallen mensen naar islamitische 'boekhandel' voor gebedsdienst

Fawaz Jneid. Archieffoto
Fawaz Jneid. Archieffoto
DEN HAAG - Tientallen mensen zijn vrijdagochtend naar de islamitische boekwinkel van Stichting Qanitoen aan de Cillierstraat in Den Haag gekomen. Daar is een gebedsdienst begonnen vanwege het Offerfeest. De gemeente Den Haag wil niet dat er in het pand diensten worden gehouden en houdt in de gaten wat er gebeurt.
De omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid heeft deze week via Facebook
om naar zijn winkel aan de Cillierstraat toe te komen voor de gebedsdienst. Hij zou daar zelf niet bij aanwezig zijn.
Met de oproep zocht Fawaz rechtstreeks de confrontatie met de gemeente Den Haag: de gemeente wil namelijk dat de ruimte aan de Cillierstraat alleen als bedrijfsruimte wordt gebruikt en niet als moskee. De gemeente beroept zich op het erfpachtcontract en heeft een kort geding aangespannen.

Vrijdaggebed

'Het feit dat men nu zelf actief oproept om morgen te komen naar een gebedsdienst, sterkt de gemeente alleen maar in haar stellingname dat de zogenaamde boekhandel niet meer dan een dekmantel is,' zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. De gemeente houdt de boekwinkel daarom in de gaten rond het vrijdaggebed.
De gemeente heeft aangegeven tot het kort geding van 19 oktober geen eventuele nieuwe stappen te nemen. Als Fawaz in de straat verschijnt, treedt de politie daar wel tegen op. Hij heeft namelijk een gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en Schilderswijk.