Een balletje of een bakkie?

REGIO - De Haagse koffietent is een fenomeen, er wordt gelachen, gehuild, geroddeld, gemopperd of gewoon een bakkie gedronken om de dag te beginnen. Zondag 24 februari (herhaling op zondag 10 november) in West op Zondag vanaf 18.00 uur op TV West 'Een balletje of een bakkie?', een documentaire over de Haagse koffietent. 

De Haagse koffietent is een fenomeen, in geen enkele grote stad zijn er koffietenten zoals in Den Haag. Het verschijnsel ontstond eind 19e eeuw. Arbeiders kregen rond die tijd altijd uitbetaald in de kroeg. Het gevolg; ze kwamen lam thuis en zonder centen. De Bond tegen Alcohol Misbruik bedacht daarom om kleine houten keetjes neer te zetten waar de arbeiders alleen koffie, een gevulde koek en hun loon konden krijgen en dus ook  geld voor moeder de vrouw mee naar huis namen.

In de Haagse koffietent  wordt gelachen, gehuild, geroddeld, gemopperd of gewoon een bakkie gedronken om de dag te beginnen. De meeste klanten  van de Haagse koffietent komen er al jaren. Ome Arie is vaste klant bij 'De Aanloop' op het Jonckbloedplein. Ome Arie heeft last van praatdrang, alleen niemand kan hem verstaan want na een auto ongeluk jaren geleden heeft hij in een coma  gelegen en is zijn spaak aangetast. Maar dat maakt bij De Aanloop niks uit want daar, in die koffietent, doen ze toch hun best om hem te begrijpen.
En Judith, Juukie voor intimi, daar moet je geen ruzie mee krijgen, want ze neemt bepaald geen blad voor de mond. 'Wat mot jij nauh, met dat ene geile bakkie koffie wat je komp drinkuh.'

Bij koffiehuis Leo in de Oudemanstraat is het lachen gieren brullen om de vette platte Haagse humor. "Komp een man bij de doktah, zegt ie doktah, doktah ik mot iedere morgu om 6 uur scheituh." Nou zegt die dokter daar is toch niks mis mee? "Nee doktah maar ik word pas om zeven uur wakkah". Als om 9 uur de mannen hun bakkie pleur op hebben komen de meisjes.....uit Den Haag. De kinderen zijn naar school gebracht en de meisjes uit Den Haag dansen op de tafel.

In koffiehuis Sjaak hebben ze een goede oplossing voor het rookverbod gevonden daar zitten de rokers in een aangebouwde partytent en genieten van het bakkie van Sjaak... alhoewel, 'als je last hebt van een verstopping moet je Sjaaks koffie eens proberen,' zegt een van de klanten ...

En hoe houdt je je staande als Rotterdamse in de Haagse koffietent aan het Statenplein? Documentaire maker Anita Janssen  schoof aan bij de vaste bezoekers en dook diep in het verschijnsel van de Haagse koffietent. En dan die beschuitstuiter, wat is het geheim van de echtuh Haagsuh gehakbal? Zondag 24 februari in West op Zondag: Een balletje of een bakkie?, een documentaire over de Haagse koffietent.
 

Deel dit artikel: