Spectaculaire oefening van 'Bereden Brigade' in aanloop naar Prinsjesdag

DEN HAAG - Het is ieder jaar weer een indrukwekkend gezicht. Het oefenen met de paarden die deelnemen aan de stoet tijdens Prinsjesdag. Zaterdag was het de beurt aan de paarden van de Bereden Brigade van de Koninklijke Marachaussee. Op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag werden meer dan 50 paarden op allerlei verschillende manier getest op hun stressbestendigheid.
Met een muzikale omlijsting van het Trompetterkorps en het Historisch Tamboerkorps van de Koninklijke Marechaussee liepen de paarden zaterdag heen en weer over het Lange Voorhout. De paarden liepen over lege flessen, werden geconfronteerd met luide sirenes en er kwam zelfs vuur en rook aan te pas.
Ondanks dat de meeste paarden prima in de pas bleven lopen, verliep de oefening niet voor ieder paard vlekkeloos. Zo was een luide sirene van een motor van de Koninklijke Marechaussee voor één paard net iets te heftig.

Oefening

Voor Prinsjesdag moet alles tot in perfectie worden voorbereid, daarom zijn er zowel zaterdag, zondag én maandag oefenshows met paarden. Zondag is de generale repetitie van het Koninklijke Staldepartement en de bereden eenheden van Cavalerie, Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie bij de Koninklijke Stallen. Maandag wordt er traditioneel geoefend door de Cavalerie Ere-Escorte.