Knooppunt Holland: Route Johan & Anita - Maasvlakte

© Omroep West
DEN HAAG - Deze week fietst Johan in het programma Knooppunt Holland samen presentatrice Anita Witzier een knooppuntenroute door Midden-Delfland.
is bekend van de televisieprogramma’s ‘Memories’, ‘Anita wordt opgenomen’ en ‘Dokters vs internet’. Daarnaast zet zij zich in voor het
en andere goede doelen.
De route die Anita en Johan fietsen over de Maasvlakte is zo’n 30 kilometer lang. Tijdens deze route rijden ze eigenlijk van de ene wereld naar de andere. Het startpunt ligt bij knooppunt 1 in de Oostvoornse Duinen. Je kunt hier makkelijk komen, er is een grote parkeerplaats en ook nog een restaurant waar je even iets kunt eten, drinken of plassen voordat je aan je tocht begint.
De Oostvoornse duinen vormen een prachtig landschap. Voor Anita en Johan slechts het beginpunt van hun route, maar je kunt er zelf natuurlijk wat knooppunten aan vastknopen om wat meer van dit gebied te genieten. Wil je meer weten over dit gebied? Kijk dan op de site van Natuurmonumenten of op de site van het Zuid-Hollands Landschap.
Direct rechts van knooppunt 1 zie je een trap naar beneden, een duinvallei in. In deze duinvallei vind je in de zomer, lente en herfst veel bijzondere planten en bloemen. Deze vallei bezocht Johan eerder voor het programma Hollands Groen. In het voorjaar is het zelfs één grote bloemenzee.
Vanuit de duinen fiets je over een mooi aangelegd fietspad langs het Oostvoornse meer richting de Maasvlakte. Dit Oostvoornse meer is zeer geliefd bij sportduikers omdat er diverse scheepwrakken op de bodem liggen. Dit komt omdat hier vroeger een zandbank lag en dat was een waar scheepskerkhof. Langs het fietspad zijn verschillende openingen in de begroeiing gemaakt en vlonders aangelegd, waardoor je er heerlijk van het meer kunt genieten.
Aan het eind van dit pad fiets je echt een heel andere wereld in. Vanuit een mooi natuurgebied zo het grootste industrieterrein van Nederland op. Maar ook de Tweede Maasvlakte heeft veel natuur te bieden. Ga bij knooppunt 56 linksaf en volg de weg zo’n twee kilometer. Aan de rechterkant zie je een grote heuvel die de rand vormt van De Slufter. Deze Slufter is een groot basin waarin vervuilde grond vanuit de rivieren wordt opgeslagen. De Rotterdamse havens en vaarwegen worden kunstmatig op diepte gehouden. Baggerschepen halen jaarlijks zo’n 20 miljoen kubieke meter baggerspecie uit het water. Dat kun je vergelijken met ongeveer 25 emmers bagger per inwoner van Nederland. Dit slib wordt meestal per schip aangevoerd en via een pijpleiding in het depot geperst. Zodra de slufter vol is, wordt dit een nieuw natuur- en recreatiegebied.
Na twee kilometer vind je aan je linkerhand een kijkhut op een duin. Hier vandaan kun je zeehonden spotten. Anita en Johan hadden geluk dat er zo’n honderd op een zandbank lagen, maar soms komen ze zelfs nog dichterbij. Tip: neem je verrekijker mee!
Vanuit de hut kijk je over de Voornse slikken, een rust- en broedgebied voor vele vogels.
Vervolg je weg en als je na een paar honderd meter naar beneden fietst met de Slufter in de rug, zie je in de verte het kunstwerk ‘De Zandwacht’. Het betonnen gevaarte is 20 bij 40 meter breed en 12 meter hoog. Het bestaat uit een aantal bogen en verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het kunstwerk markeert de afronding van de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
Op dit punt begint ook een schitterend breed en rustig strand (al fietsend aan je linkerhand achter de duinen). Een geliefde plek voor watersporters, maar je kunt er in alle rust wandelen en zonnen. Je kunt er prima vermaken zonder veel andere mensen tegen te komen.
Als je de weg af fietst kom je bij knooppunt 92. Daar ga je linksaf en kun je doorfietsen naar knooppunt 57. Hier fiets je echt door de industrie door, maar als je daar met een goede bril naar kijkt zie je ook daar de schoonheid van in. De enorm grote schepen, de duizenden gekleurde containers en grote kranen. En dan te bedenken dat bij die overslagbedrijven soms maar een paar mensen werken omdat bijna alles computergestuurd is.
Op weg naar knooppunt 57 kom je ook langs Futureland. Dit informatiecentrum laat zien hoe de Maasvlakte ontstaan is en wat er allemaal in en boven de grond te vinden is. In de vakanties worden hier speciale activiteiten georganiseerd. Ook is dit het startpunt van een vaartochtje over de Maasvlakte. Echt aan te raden, je vaart met de boot langs die enorme containerschepen, die van zo dichtbij nog veel groter lijken en met een beetje geluk zie je ook nog zeehonden onderweg.
De weg terug is deels hetzelfde als de heenweg. Via de knooppunten 92 en 56 kom je weer op het fietspad langs het Oostvoornse meer terecht en fiets je terug naar knooppunt 1 in de Oostvoornse duinen.
De Maasvlakte is een bijzonder gebied waar je niet het eerste aan denkt als je een dagje fietsen gaat plannen. Maar het is toch echt een aanrader. De combinatie natuur en industrie maken deze tocht heel divers en wij weten zeker dat als je deze tocht gedaan hebt, je zeker nog eens teruggaat naar dit gebied. Al is het maar voor het fantastische en rustige strand!
Geniet ervan!