Instellingen

Zoetermeers reddingsteam USAR teruggekeerd van Sint-Maarten

Reddinsteam USAR is weer terug in Nederland
Reddinsteam USAR is weer terug in Nederland © ANP
ZOETERMEER - Een deel van het Nederlandse reddingsteam USAR uit Zoetermeer is zondagochtend teruggekeerd op Nederlandse bodem nadat ze noodhulp hebben verleend op Sint-Maarten. Negen dagen werkten ze op het Nederlandse eiland, dat door orkaan Irma zwaar getroffen werd.
Inmiddels zijn ongeveer dertig van de
terug. Een groep van twintig van hen werd zondagochtend op Schiphol opgewacht door minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Ook waren er veel familieleden van de mensen. De rest van de groep arriveert op diverse vluchten in de loop van zondag en maandag.


Het team van het Urban Search And Rescue (USAR)-team is
geweest om de noodhulp te coördineren op het Caribische eiland. Het team bestaat uit vertegenwoordigers van defensie, brandweer, ambulancediensten en politie. Ze verleenden onder meer assistentie bij het opstarten van de ambulance- en brandweerzorg. Verder zijn alle 34 scholen op het eiland bezocht en zijn waar nodig werkzaamheden verricht, zodat de scholen weer open kunnen.

Reddingsteam

Samen met de lokale brandweer verleende het reddingsteam verder assistentie bij opruimingswerkzaamheden. Getroffen lokale brandweer- en ambulancemedewerkers werden tijdelijk vervangen, zodat zij thuis aan de slag konden.