Laborante NFI knoeide met eigen bloedmonsters om drankgebruik te maskeren

Archief
Archief © NFI
DEN HAAG - Een 38-jarige medewerkster van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag is maandag aangehouden door de Rijksrecherche. Ze wordt ervan verdacht dat ze bij haar afgenomen bloedmonsters heeft gemanipuleerd om te verdoezelen dat ze met te veel alcohol op achter het stuur zat.
De vrouw werd in oktober 2016 en februari 2017 door de politie met haar auto langs de kant gezet. Het ademanalyseapparaat, waarmee een blaastest bij haar werd afgenomen, gaf in beide gevallen aan dat zij te veel gedronken had om te mogen rijden. De vrouw vroeg zelf om een tegenonderzoek.
Voor dit tegenonderzoek is bij haar bloed afgenomen. Dat werd in maart en april 2017 onderzocht door het NFI. De resultaten van dat onderzoek gaven een onverklaarbare lagere waarde aan dan te verwachten was op grond van de uitslagen van de ademanalyseapparaten.

Bloedmonsters gemanipuleerd

Dit was aanleiding voor de Rijksrecherche om een onderzoek te starten. Dat heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) aanwijzingen opgeleverd dat de vrouw vermoedelijk haar eigen bloedmonsters gemanipuleerd heeft. Daarom is zij aangehouden.
De Rijksrecherche heeft op dit moment geen aanwijzing dat de vrouw - buiten de monsters van haar eigen bloed - andere monsters gemanipuleerd zou hebben. 'Vermoedelijk heeft ze uitsluitend uit privébelang gehandeld.'