Waarom krijg ik kernramppillen thuisbezorgd? 5 vragen over de jodiumpillen

Jodiumtablet
Jodiumtablet © ANP
DEN HAAG - In onze regio worden tussen 10 en 25 oktober jodiumtabletten in de brievenbus geleverd. Maar waarom krijg je deze pillen? Omroep West beantwoordt vijf vragen.
1. Wie krijgt de pillen en waarom?

Iedereen tot 40 jaar die binnen 0 tot 20 kilometer rond een kerncentrale woont, krijgt een doosje jodiumpillen thuisgestuurd. Ook iedereen tot en met 17 jaar die binnen 100 kilometer van een kerncentrale woont, krijgt de pillen. In totaal ontvangen 1,2 miljoen gezinnen een doosje. De pillen worden verspreid voor het geval zich een kernramp voordoet. De overheid verstuurt ze nu, zodat ten tijde van een kernongeval de jodiumtabletten niet meer hoeven te worden verspreid en dat scheelt kostbare tijd.
Vooral baby's en jonge kinderen lopen het risico radioactief jodium op te nemen in de schildklieren in het geval van een kernramp. Mensen ouder dan 40 jaar lopen geen extra risico door het radioactieve jodium. Bovendien neemt in deze leeftijdscategorie de kans op bijwerkingen toe bij het innemen van een jodiumtablet.
Bekijk hieronder of jij de pillen ook ontvangt of check hier je postcode. (Of open kaart in nieuw scherm.)

2. Stel er gebeurt een kernramp, waar beschermt de pil precies tegen?

Bij een kernramp komt radioactieve straling vrij, waaronder radioactief jodium. Die stof kun je vervolgens door inademing binnenkrijgen of door besmette groenten te eten. De pil zorgt ervoor dat de schildklier in één keer verzadigd is met jodium. Daardoor kan het radioactief jodium niet in de schildklier worden opgenomen, waardoor schildklierkanker en andere aandoeningen kunnen worden voorkomen.

3. Wanneer moet ik de pillen innemen?

De pil moet je alleen innemen op advies van de overheid. De inname is alleen nodig als er radioactief jodium uit een kerncentrale wordt verwacht. Het is van belang dat jodiumtabletten op het juiste moment worden ingenomen. De overheid verstuurt hierover een NL-Alert en maakt dit ook bekend via de calamiteitenzender. In deze regio is dat Omroep West.

4. Als zwangere vrouw ontvang ik geen pillen. Wat kan ik doen om mijn ongeboren kindje tegen een kernramp te beschermen?

De overheid adviseert iedereen binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale om ook jodiumpillen in huis te halen. Zwangere vrouwen kunnen op die manier ook hun ongeboren kind beschermen tegen radioactief jodium. Vanaf 9 oktober kan iedereen jodiumtabletten kopen bij de apotheek of drogisterij (De adviesprijs is 2,95 euro).

5. De jodiumpillen zijn beperkt houdbaar, wat als de houdbaarheidsdatum verlopen is?

Op de verpakking staat een datum vermeld, waarna de pillen niet meer moeten worden gebruikt. De overheid laat voordat de houdbaarheid van de pillen is verlopen weten hoe je opnieuw aan de pillen kunt komen en waar de oude pillen moeten worden ingeleverd.