Rechtszaak Haagse Syriëganger Laura H.: OM eist 35 maanden cel

DEN HAAG - De Haagse Syriëganger Laura H. heeft donderdag 35 maanden cel tegen zich horen eisen door het Openbaar Ministerie (OM). 24 maanden daarvan zijn voorwaardelijk. Omdat H. al meer dan een jaar in voorarrest heeft gezeten hoeft ze hoogstwaarschijnlijk niet meer terug de cel in. Wel wil het OM voorwaarden stellen aan haar vrijlating. Zo mag ze onder meer geen contact meer hebben met strijders en terugkeerders en de media.
De 21-jarige H. vertrok halverwege 2015 met haar man en twee kinderen naar IS-gebied. Ze houdt vol dat ze onder druk gezet werd door haar man. Sinds haar terugkomst zat ze vast op de terreurafdeling van de gevangenis in Vught.
Het Openbaar Ministerie verdacht H. ervan teruggestuurd te zijn met plannen voor een aanslag. Eind juli liet het OM die verdenking varen, omdat ze hier geen bewijs voor konden vinden. Donderdag begon de inhoudelijk behandeling van het strafproces tegen de vrouw uit Leidschendam.

Proces in vrijheid afwachten

De rechter besliste toen dat H. haar proces in vrijheid mocht afwachten. Aan die voorlopige vrijlating waren wel voorwaarden verbonden. Zo moest ze een enkelband dragen en mocht ze geen contact hebben met de media. H. wordt nu nog verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.      
In de extra beveiligde zaal van de rechtbank in Rotterdam buigen drie rechters zich twee dagen lang over haar verhaal. Het proces begint vandaag om 09.00 uur. Verslaggever Sander Knura twittert live mee vanuit de rechtszaal:

LEES OOK: