Leidse troost voor door oorlog getroffen Mosul

LEIDEN - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden schenkt de exacte kopieën van twee lamassus - drie meter hoge Assyrische beelden van gevleugelde stiergoden met menselijke koppen - aan de universiteit van Mosul in Irak.

Dit gebeurt na de tentoonstelling ‘Nineveh - hoofdstad van een wereldrijk’, die vanaf 20 oktober in het museum te zien is.

Nineveh was 2700 jaar geleden de hoofdstad van het Assyrische rijk. Dit lag in het huidige Irak, ongeveer waar nu Mosul ligt. Mosul en de archeologische schatten daar hebben zwaar te lijden gehad onder de oorlog met Islamitische Staat en vernielingen.

Wachter en beschermer

De lamassus zijn gemaakt door het Spaanse bedrijf Factum Arte en zijn exacte kopieën van de 2850 jaar oude originelen uit het Noord-Iraakse Nimrud, die in het British Museum in Londen staan.

De lamassus stonden als wachter en beschermer aan weerszijden van de belangrijke Assyrische stadspoorten en de paleiskamers. 'Zij beschermden iedere inwoner en bezoeker en waren vanwege hun uiterlijk en omvang imponerend en intimiderend.'
Deel dit artikel: