Eis: 3 jaar cel voor 'oude' verkrachtingszaak in Delft

DEN HAAG - Het OM eist tegen de verdachte van een verkrachtingszaak uit 1998 in Delft een celstraf van drie jaar. De man moest donderdag verschijnen bij de Haagse rechtbank. Volgens hem was er sprake van vrijwillige seks met het Delftse vrouw.

In 2008 vond de politie een match uit een dna-spoor uit de verkrachtingszaak met dna met de nu 43-jarige Sam J. uit Drachten. Daarna duurde het tot 2016 voordat de zaak weer werd opgepakt. Het slachtoffer werd op 3 juli 1998 in haar woning in Delft verkracht door een man die haar had aangesproken in een shoarmazaak na een avondje stappen.

Hij ging met haar mee, pakte haar bij haar woning met een riem bij de hals, en sleurde haar naar binnen. Gedurende de nacht dwong hij haar om driemaal seks met hem te hebben. Dat ging met veel geweld gepaard.

'Seks was vrijwillig'
Tijdens de zitting donderdag erkende Sam J. dat hij eind jaren negentig op twee avonden seks had met de Delftse vrouw, maar dat gebeurde volgens hem met haar instemming en zonder geweld. 'Ik heb hier helemaal geen weet van', zei hij bij de rechtbank over de brute verkrachting. 'Ik was stomverbaasd toen de politie op mijn stoep stond.'

Het OM beschuldigt hem ervan in 1997 ook een prostituee in Leeuwarden met veel geweld van een gouden ketting beroofd te hebben. Die had hij haar eerder gegeven, als betaling voor de seks die hij wilde. Ook in deze zaak ontkent de verdachte.


OM: Laten rusten is geen optie

Volgens de officier van justitie waren de verkrachtingszaak in Delft en de beroving in Leeuwarden ernstig genoeg om de verdachte na twintig jaar alsnog te straffen. 'Het gaat om zulke heftige aanvallen. Deze zaken laten rusten is voor het OM geen optie.'  

Het slachtoffer uit Delft zegt dat ze nog steeds last heeft van een posttraumatische stressstoornis als gevolg van de drievoudige verkrachting in haar woning. Ze woonde de zitting niet bij omdat ze de confrontatie met de verdachte niet aan kan. 'Hij heeft mijn leven op zijn kop gezet', tekende ze op in haar schriftelijke verklaring.  Door de verkrachting raakte ze een tijdlang aan de drank en de drugs. Ze eist twaalfduizend euro smartengeld van de Sam J. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.
Deel dit artikel: