Rondvaartbedrijven in Den Haag worden 'gek' van plastic in grachten

DEN HAAG - Plastic afval. Dat het een probleem op zee is, is inmiddels wel bekend. Maar ook in de grachten van Den Haag zorgt rotzooi in het water voor problemen. Dieren eten het op en boten lopen vast. Rondvaartbedrijven trekken nu aan de bel.
Je hoeft in de Haagse grachten zeker niet lang te zoeken of je vindt al genoeg troep. Tussen de eendjes drijft van alles. ‘Zondagochtend nog heb ik eventjes zitten vissen’, zegt Jan Persoon, eigenaar van een rondvaartboot.

‘Bekertjes, een aansteker, stukjes plastic en zo’n rietje die aan een pakje drinken zit’, gaat Persoon verder. ‘Maar ik kom ook tassen, skipakken en zelfs kliko’s tegen.’

Aanpak

Zondag namen rondvaartbedrijven het heft in eigen handen. Met wat vrijwilligers gingen ze zelf afval uit het water vissen, omdat er volgens hen te weinig aan wordt gedaan.

‘Er moet een structurele aanpak komen’, vindt Leonie Persoon. ‘Het is niet alleen een ontzettend lelijk gezicht, al dat afval. Er komt ook regelmatig iets tegen de schroef van de boot aan, waardoor wij niet meer verder kunnen tijden een rondvaart. Dat gebeurt dagelijks. We worden er gek van!’

LEES OOK: Help TrashUre Hunt aan een nieuwe locatie
Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG GRACHTEN PLASTIC ZWERFVUIL RONDVAART
Deel dit artikel: