Ruim helft van aangiftes in Den Haag wordt behandeld

© John van der Tol
DEN HAAG - De politie-eenheid Den Haag is de enige in Nederland waar meer dan de helft van de aangiftes in behandeling wordt genomen. Alle andere politiekorpsen lukt dat niet.
Uitschieter is Amsterdam, daar verdwijnt 65 procent van de aangiftes in de prullenbak. Gemiddeld gebeurt er in Nederland met 54 procent van de aangiftes niets.
In 2016 registreerde de politie 930.000 misdrijven, 511.000 zaken legde de politie opzij, bijvoorbeeld omdat er geen dader in beeld was.

Versimpelde aangifte

Den Haag heeft twee belangrijke redenen voor het verschil. Ten eerste heeft het korps het doen van aangifte versimpeld. 'Agenten kunnen aangiftes opnemen via een speciale app op hun diensttelefoon.'
Daarnaast houdt de leiding de vinger aan de pols. 'Als we verschillen zien bij de basisteams in de hoeveelheid aangiftes die in behandeling worden genomen hebben we een gesprek,' zegt een woordvoerder.

Team West

Het programma Team West van Omroep West wordt door de politie ook vaak gebruikt om tips te vergaren.
Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de politie er slechter in slaagt misdrijven op te lossen. In 2010 werd nog bijna 30 procent van de misdrijven opgehelderd, vorig jaar was nog maar 22 procent.