Instellingen

Zes jaar cel voor rammen tankstation

Benzinestation de Andel
Benzinestation de Andel © Archief
Vlammen bij brand tankstation de Andel
Vlammen bij brand tankstation de Andel © AS Media
GOUDA - De 33-jarige man die vorig jaar september tankstation de Andel langs de A12 bij Gouda binnenreed, moet zes jaar de cel in. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie eiste ook 6 jaar cel tegen Daniël C.
C. was op de dag van de crash op een barbecue in Rotterdam en dronk daar volgens getuigen bijna een krat bier leeg. Na een ruzie reed C. naar huis in Almere. Rond middernacht ramde hij het benzinestation langs de A12. Het tankstation vloog in brand en
. De schade was zo'n 3 miljoen euro. Er vielen -behalve C.- geen gewonden.
Volgens het OM wilde C. zelfmoord plegen. Zijn advocaat denkt dat Daniël C. tijdens het rijden bewusteloos is geraakt of dat er iets mis was met de auto. C. wilde zelf tijdens de rechtszaak niets zeggen en aan psychisch onderzoek weigerde hij mee te werken. Deskundigen weten daarom niet of hij toerekeningsvatbaar was op het moment van de crash.

Geen tbs, wel lange celstraf

Omdat er geen bewijs is voor een stoornis, mag de rechter geen tbs opleggen. Daarom kiest de rechter voor een relatief lange celstraf. C. was niet aanwezig bij de uitspraak. 'Maar de meeste verdachten zijn blij met een celstraf zonder tbs, ook al is die celstraf dan wat hoger,' reageert zijn advocaat.
De schadevergoeding die de eigenaar van het tankstation eiste, is afgewezen door de rechtbank. Het bedrag is te groot, dus er moet een andere rechter over oordelen in een aparte zaak.