Volvo Ocean Race voor dummies: dit moet je weten over de loodzware zeiltocht

Een storm tijdens de Ocean Race
Een storm tijdens de Ocean Race © ANP
DEN HAAG - Zeven teams strijden vanaf komende zondag voor de zege in de Volvo Ocean Race. Waarom dat voor ons interessant is? De zeiltocht rond de wereld finisht in de zomer van 2018 in de haven van Scheveningen. En dat is nogal een evenement. We leggen het even uit.
Wat is de Volvo Ocean Race?

De Volvo Ocean Race is een zeiltocht rond de wereld. De zeilers moeten elf etappes afleggen. De start is zaterdag in het Spaanse Alicante. Daarna zijn er tussenstops in Lissabon (Portugal), Kaapstad (Zuid-Afrika), Melbourne (Australië), Hong Kong (China), Guangzhou (China), weer Hong Kong, Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (VS), Cardiff (Wales), Gotebörg (Zweden) en eind juni uiteindelijk dus de finish in Den Haag.
, wint de race. In totaal is de race 83.340 kilometer.

Hoe lang duurt de race?

Ongeveer negen maanden. Er kan gewisseld worden van team, maar de meesten zijn dus negen maanden van huis. De partners komen soms langs om snel een kus te geven, maar een opoffering voor het gezinsleven is het dus zeker. En dan hebben we de voorbereidingen nog niet eens meegenomen.

Doen er alleen mannen mee?

Nee, er doen ook vrouwen mee. Achttien vrouwen staan ingeschreven voor de lange trip. De organisatie wil ook graag dat er meer vrouwen meedoen. Daarvoor zijn ook regels gemaakt. Die vind je hier. Toch blijft het vooralsnog vooral een mannenfeestje. 58 mannen staan aan de start.

Praktische zaken: hoe moet je naar de wc?

Negen maanden op zee. Je kunt je voorstellen: de wc is niet zo comfortabel als thuis. En omdat die boot niet vaak stilligt, moet je jezelf goed vasthouden. Zo ziet het er ongeveer uit:

Is de Volvo Ocean Race gevaarlijk?

Meedoen aan een dergelijke race is niet voor iedereen weggelegd. Je moet goed getraind zijn, maar zelfs dan kunnen er onverwachte dingen gebeuren. Neem Hans Horrevoets. De Nederlander sloeg in 2006 overboord tijdens de etappe van New York naar Portsmouth. Zijn team draaide om en haalde hem op, maar het reanimeren had geen zin meer. Hij liet een vrouw en dochter achter.

Waar en hoeveel slapen ze?

Slapen op een boot is lastig. Laat staan als die boot constant heen en weer gaat. Bovendien slapen de bemanningsleden zeer onregelmatig. Een nacht van 8 uur zit er niet in. De man in deze video vertelt dat hij soms maar 2,5 uur op een hele dag slaapt. En daar worden de beslissingen die gemaakt moeten worden niet beter van:

Wat eten de bemanningsleden?

De boten zijn zo lang op zee dat vers eten meenemen niet te doen is. Daarom komt het eten uit pakjes. Pasta bolognese bijvoorbeeld. Maar dan niet zoals we dat gewend zijn. Zo ziet één van de verpakkingen eruit:
Pasta Bolognese
Pasta Bolognese © Omroep West

Waarom finisht de race in Den Haag?

Tijdens de vorige editie van de Volvo Ocean Race was Den Haag een tussenstop van het evenement. Dat was in de zomer van 2017. Dat beviel goed en de stad wilde daarom ook een keer als finishplaats fungeren. Dat lukte. Daarvoor werd volgens wethouder Karsten Klein 750.000 euro geïnvesteerd.
De haven van Scheveningen zal er tijdens de finish dus flink anders uitzien dan normaal het geval is. Hoe precies? Dat zie je hier:
Plattegrond haven Schevingen tijdens Volvo Ocean Race
Plattegrond haven Schevingen tijdens Volvo Ocean Race © Volvo Ocean Race Den Haag
Omroep West is bij de start van de Volvo Ocean Race in Alicante en doet op radio, tv en de online kanalen uitgebreid verslag van het zeilevenement.