Opvallende ontknoping: Simeon Tienpont terug als schipper Team AkzoNobel

Simeon Tienpont staat de pers te woord.
Simeon Tienpont staat de pers te woord. © Pedro Martinez/Volvo Ocean Race
DEN HAAG - Schipper Simeon Tienpont is zondag in de haven van Alicante gewoon van start gegaan als schipper van team AkzoNobel in de Volvo Ocean Race. Dat is de verrassende ontknoping van een conflict tussen Tienpont en AkzoNobel, dat er vorige week toe leidde dat de 35-jarige zeiler werd gepasseerd voor de wedstrijd.
Tienpont
, over de uitslag deden beide partijen zaterdag geen mededelingen. 'Ik ben blij dat ik terug ben, er waren wat problemen afgelopen week, maar nu kan ik gelukkig weer het water op', zei Tienpont op het Twitter-account van de organisatie. De eerste etappe ging zondag om 14.00 uur van start en voert van Alicante naar Lissabon.
Kort voor het moment van vertrek bevestigde AkzoNobel de terugkeer van de schipper, die aan het hoofd staat van een achtkoppige bemanning. Brad Jackson, de Nieuw-Zeelander die door AkzoNobel was aangewezen om Tienpont te vervangen, de Brit Jules Salter en de Braziliaan Joca Signorini hebben besloten in ieder geval de eerste etappe niet mee te varen. De Amerikaan Rome Kirby is er ook niet meer bij.

Contractbreuk

Het conflict openbaarde zich vorige week vrijdag toen het bedrijf van Tienpont, Steam, door hoofdsponsor AkzoNobel aan de kant werd gezet wegens contractbreuk. Tienpont stapte naar het Nederlands Arbitrage Instituut. Over het resultaat hielden beide partijen zaterdag de lippen stijf op elkaar, maar zondag keerde de 35-jarige Nederlander dus terug als schipper.
'Het is een moeilijke tijd voor alle betrokkenen geweest sinds we tien dagen geleden in Alicante arriveerden. Ik heb nu overeenstemming bereikt met AkzoNobel. Beide partijen willen dit hoofdstuk afsluiten en ons focussen op de race', meldde Tienpont, die Jackson bedankte voor zijn inzet de afgelopen week.

83.000 kilometer

De boten vertrokken zondag voor de eerste etappe met bestemming Lissabon. De Volvo Ocean Race gaat over 83.000 kilometer en duurt acht maanden.