FIFA kroont Sarina Wiegman van Oranje Leeuwinnen tot beste coach ter wereld

DEN HAAG - Sarina Wiegman is maandagavond op het gala van de FIFA in Londen uitgeroepen tot 's werelds beste coach van een vrouwenteam in 2017. De van oorsprong Haagse trainster, die tegenwoordig in Monster woont, verdiende de titel aan de Europese titel die ze dit jaar behaalde als bondscoach met Oranje in eigen land.

Ze kreeg de voorkeur boven Nils Nielsen, de bondscoach van EK-finalist Denemarken, en Gérard Precheur die met Olympique Lyon de Champions League won.

Wiegman was niet bij de uitreiking aanwezig. Ze bereidt zich momenteel met het Nederlands elftal voor op de interland met Noorwegen, in het kader van de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd. Door de selectie van het Nederlands elftal werd ze wel uitgebreid gehuldigd, zo blijkt uit filmpjes die de KNVB op Twitter deelde.

Erkenning

In Londen maakte Ruud Gullit de uitverkiezing van Wiegman bekend. Op een filmpje was vervolgens te zien hoe een andere Nederlandse voetbalgrootheid, Marco van Basten, eerder op de dag de Award al aan Wiegman had uitgereikt. 'Helaas kan ik niet in Londen zijn', reageerde de coach. 'Maar dit is een grote erkenning, voor mij én voor het team. Want zonder de speelsters had ik dit nooit bereikt.'

Ze spreekt van 'een eer' en een 'fantastisch moment'. 'Dit is een prachtige erkenning na het Europese kampioenschap van afgelopen zomer. We hebben het echt met zijn allen gedaan. Daarnaast wil ik heel graag mijn ouders, man en twee kinderen bedanken voor alle steun die ik altijd van hen krijg.'

LEES OOK: Oranjevrouwen schrijven geschiedenis: Europees kampioen!

Meer over dit onderwerp:
SARINA WIEGMAN VOETBAL ORANJE LEEUWINNEN
Deel dit artikel: