Hoger beroep om 'Minder Marokkanen'-uitspraak Wilders begint

Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag
Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen (2014) in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Dinsdag begint het hoger beroep in het 'minder-Marokkanen-proces' tegen PVV-voorman Geert Wilders. Het gaat om een zogenoemde regiezitting. Die staat behalve voor dinsdag ook voor donderdag gepland. Tijdens deze zittingen kunnen de politicus en de aanklager nog onderzoekswensen indienen voordat het proces inhoudelijk begint. De zittingen vinden - net als de rechtszaak - plaats in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol.
Wilders en het Openbaar Ministerie (OM) gingen in beroep tegen de veroordeling door de rechter in Den Haag op 9 december 2016. Wilders werd toen
aan het aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd.
Het OM had een boete van 5000 euro geëist. Wilders z'n raadsman Geert-Jan Knoops had vrijspraak bepleit. Wilders vindt dat zijn woorden binnen de vrijheid van meningsuiting vallen en passen binnen het politieke programma van zijn partij. De PVV-leider noemde de rechtbank een 'neprechtbank'.

Joost Taverne
De zaak draait om de uitspraken die Wilders 19 maart 2014 deed in café De Tijd op het Haagse Plein, tijdens een partijbijeenkomst die op de televisie werd uitgezonden. Aanhangers van de PVV scandeerden 'Minder, minder, minder' op zijn vraag of er meer of minder Marokkanen in Nederland moesten zijn. Dit zorgde voor veel ophef. Er werd bijna 6500 keer aangifte gedaan tegen Wilders.
Onlangs liet Wilders weten dat hij oud-Tweede Kamerlid Joost Taverne van de VVD als getuige wil oproepen. In een boek van oud-VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes staat dat Taverne het niet eens was met de veroordeling van de PVV-leider. Dit zou Taverne echter niet hebben mogen zeggen van de VVD-fractie, omdat dit Wilders bij de verkiezingen in de kaart zou kunnen spelen. Het hof beslist 9 november over de onderzoekswensen.