Gemeente Den Haag over betonconstructies: ‘Geen aanwijzigingen voor gevaarlijke situaties’

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie. © Archief
BOSKOOP - Bij de tien panden in Den Haag die een potentieel gevaarlijke betonconstructie hebben, is van ontruiming geen sprake. 'Er zijn op dit moment, anders dan in Rotterdam, geen aanwijzingen voor gevaarlijke situaties in de toekomst', zegt een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente wil niet zeggen om welke gebouwen het gaat, omdat ze geen gemeentelijk eigendom zijn. Wel werd eerder al duidelijk dat de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken zijn gebouwd met dezelfde techniek als de parkeergarage in Eindhoven, die afgelopen mei deels instortte. Er vielen geen slachtoffers bij de nog in aanbouw zijnde garage.
Naast de twee ministeries staan er dus nog acht gebouwen in Den Haag met dezelfde betonconstructie als de Eindhovense parkeergarage. De gemeente heeft aan de hand van een checklist van het ministerie van Binnenlandse Zaken een 'scan' gedaan bij de gebouwen. Op basis van deze scan concludeert de gemeente dat er geen sprake is van acuut gevaar.

'Alles uitsluiten'

Wel gaat de gemeente in gesprek met de eigenaren van de gebouwen over eventueel aanvullend onderzoek, zegt de woordvoerder. 'Je wilt alles uitsluiten.' Mocht uit extra onderzoek blijken dat er toch gevaarlijke constructies zijn, zal de gemeente 'direct handelen' en openbaar maken om welke gebouwen het gaat.