Bling bling in Gemeentemuseum van koninklijke juwelier: sieraden van prinsessen en koninginnen

Sieraden Steltman
Sieraden Steltman © Gemeentemuseum
DEN HAAG - De Haagse juwelier Steltman krijgt in november een tentoonstelling in het Gemeentemuseum. Steltman is niet zomaar een juwelier, het is een 'koninklijke' juwelier. De goudsmeden maakten onder meer de verlovingsring die Willem-Alexander samen met dit juweliershuis uitdacht voor zijn aanstaande bruid Máxima.
De ontwerptekening voor de verlovingsring voor Máxima (witgoud met onder meer oranje diamant) zal te zien zijn op de expositie. 'Steltman had de opdracht mede te danken aan het bekende diamantairsbedrijf Koninklijke Asscher Diamant Maatschappij, dat in 2000 een zeldzame, uit Zuid-Afrika afkomstige, oranje diamant van bijna 2 karaat had aangekocht', vermeldt de catalogus.
'Met het vermoeden dat er een koninklijke verloving op komst was, verkocht Asscher de diamant aan Steltman. Prins Willem-Alexander werd hiervan op de hoogte gesteld en vroeg het juweliershuis om de diamant in een ring voor zijn aanstaande te verwerken.' Steltman mocht ook weer de trouwringen maken.

Platinaring

De Oranjes zijn er al lang klant. De ouders van de koning hebben er bijvoorbeeld hun trouwringen laten maken. Ook wordt in het Gemeentemuseum onder andere de ring getoond die prinses Irene ontving voor haar 21ste verjaardag van de Federatie Goud en Zilver, de brancheorganisatie voor juweliers. Irene ontwierp de platinaring ook zelf samen met Steltman.
Sieraden Steltman
Sieraden Steltman © Gemeentemuseum

Verder wordt het verhaal van een broche belicht die werd gemaakt voor Beatrix, die ook een van haar eerste poederdozen bij Steltman aanschafte. Er komt ook de lijn aan de orde die sieradendesigner prinses Margarita heeft ontworpen en die door Steltman in de collectie werd opgenomen.

Sieraden Steltman
Sieraden Steltman © Gemeentemuseum

Steltman-sieraden generaties lang gekoesterd
Niet alleen het koninklijke tintje maakt Steltman interessant, maar vooral diens vakmanschap en de wijze waarop het juweliershuis inspeelde op de tijd: 'De verschillende stijlen en materialen van honderd jaar vakmanschap laten zien hoe het sieraad meebewoog met de mode van de tijd, maar ook de functie die het sieraad daarin aannam. De Steltman-sieraden werden generaties lang gekoesterd, soms vermaakt, en speelden een belangrijke rol in families', aldus het museum.
Sieraden Steltman
Sieraden Steltman © Gemeentemuseum