'Omstreden Belgische imam predikt in Den Haag'

DEN HAAG - De omstreden imam El-Alami Amaouch, die door België werd uitgezet, blijkt in Den Haag te verblijven. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Den Haag bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. Volgens de krant zou de prediker zijn boodschappen verspreiden in de Haagse wijk Transvaal en in de Schilderswijk.
Dat Amaouch sinds zijn uitzetting actief is in de Haagse wijken, is bij de gemeente bekend. 'Deze prediker heeft onze nadrukkelijke aandacht', aldus een woordvoerder. 'Het is de gemeente bekend dat hij in Den Haag is en we houden hem nauwgezet in de gaten binnen de mogelijkheden die we hebben. Zijn uitlatingen in het verleden bieden voldoende aanleiding om te willen weten wat hij nu doet. Als iemand giftige en ontwrichtende boodschappen verspreidt, treden we in Den Haag stevig op.'
De Nederlands-Marokkaanse Amaouch was actief in het Waalse dorp Dison, niet ver van Verviers. Vorig jaar werd hij België uitgezet omdat hij een gevaar zou zijn voor de samenleving. Tientallen van zijn volgelingen zouden zijn geradicaliseerd. Een aantal van hen zou naar Syrië zijn gegaan om daar te vechten.
'Passende maatregelen'
Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten 'de man te kennen', maar niet te kunnen ingaan op individuele zaken. Wel laat het ministerie in algemene zin weten dat er passende maatregelen worden genomen als iemand een onderkend gevaar is voor de nationale veiligheid. Ook zijn er eventueel bestuurlijke maatregelen mogelijk, zoals een tijdelijk gebiedsverbod of een meldplicht.
De Haagse gemeentelijke fractie van het CDA wil weten van burgemeester Krikke hoe groot de groep 'haatimams' in Den Haag is en welke acties de gemeente onderneemt te voorkomen dat deze predikers 'hun radicale boodschap verkondigen' in de stad. De Haagse PVV-gemeenteraadsfractie vindt dat deze 'staatsgevaarlijke imam' zo snel als mogelijk Den Haag en Nederland uit moet.
Rechtsstaat
Volgens een gemeentewoordvoerder 'deinst de gemeente Den Haag niet terug voor stevige maatregelen, maar daarbij gaan we altijd juridisch zuiver en zorgvuldig te werk binnen de grenzen van onze rechtsstaat'.
Eerder legde minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie een gebiedsverbod op aan de omstreden Syrisch-Libanese imam Fawaz Jneid. De maatregel werd hem opgelegd mede op aandringen van burgemeester Krikke. Imam Fawaz kreeg het gebiedsverbod voor de wijken Transvaal en de Schilderswijk onder meer vanwege het uitdragen van intolerante boodschappen.