Ook Delft wil aandelen Eneco houden

© ANP
DELFT - De Delftse gemeenteraad wil de aandelen van Eneco niet verkopen. De verkoop is daardoor een stukje onzekerder geworden. Ook de gemeenteraden van Den Haag en Leerdam zijn tegen verkoop.
Eneco is in handen van
. Begin dit jaar is Eneco gesplitst in een netwerkbedrijf en een leverings- en productiebedrijf. Hierdoor is het bedrijf commerciëler geworden en daarom vragen de 53 gemeenten zich af of ze de aandelen moeten verkopen of niet.
De gemeenten die wel willen verkopen, hebben samen ruimschoots de helft van de aandelen. Dat is voldoende om een verkoopprocedure in gang te kunnen zetten.

Tegen de verkoop

Maar sommige gemeenten vrezen dat de duurzame koers en de werkgelegenheid bij een verkoop in het gedrang komen en willen hun stukken liever houden.
Het valt niet uit te sluiten dat sommige gemeenten die nu nee zeggen, alsnog overstag gaan als een mogelijke koper met een grote zak geld rammelt.

Begin volgende week besluit

De aandeelhouders van Eneco moeten uiterlijk 31 oktober hun standpunt bekendmaken, waarna waarschijnlijk een zoektocht begint naar mogelijke kopers.
Een definitief besluit valt op zijn vroegst volgend jaar, na de raadsverkiezingen in maart. Elke gemeente moet dan opnieuw zelfstandig beslissen of de aandelen worden verkocht aan een eventuele bieder.

Eneco ook tegen verkoop

Eneco zelf ziet weinig heil in een verkoop. Ook personeel en ondernemingsraad hebben een dringend beroep gedaan op de aandeelhouders om verder te kijken dan alleen financieel gewin.
Zij kregen deze week steun van drie grote klanten, spoorvervoerder NS, telecomaanbieder KPN en supermarktketen Albert Heijn, die in een gezamenlijke brief hun zorg uitspraken.