Haagse Stadspartij; 'ombudsvrouw' moet seksueel wangedrag in kaart gaan brengen

© Omroep West
DEN HAAG - De Haagse Stadspartij wil een 'ombudsvrouw' aan stellen die de klachten omtrent seksueel wangedrag verzamelt en slachtoffers begeleidt. De partij heeft donderdag een motie ingediend bij het college van burgemeester en wethouders.
De partij vindt het belangrijk dat alle klachten rondom seksueel wangedrag verzameld worden en dat slachtoffers recht op begeleiding en hulp krijgen. De ombudsvrouw is volgens de partij nodig, omdat er momenteel geen centraal meldpunt is voor dit soort klachten. Verder stelt de partij dat het voor slachtoffers moeilijk is om aangifte te doen en dat ze vaak niet weten waar ze precies terecht kunnen. Inmiddels is de motie ondertekend door de Partij van de Arbeid, Partij voor de Dieren en de Socialistische Partij.
De Haagse Stadspartij heeft tijdens de gemeenteraadsvergadering ook nog een motie ingediend om een speciale campagneweek tegen seksueel wangedrag te organiseren. Dit zou het bewustzijn over de oorzaken van seksueel wangedrag kunnen vergroten.

Verworpen

De voorstellen van de HSP voor een ombudsvrouw en campagne kregen donderdagvond niet al te veel steun in de gemeenteraad en ze werden dan ook verworpen. Volgens wethouder Karsten Klein (CDA) is een ombudsvrouw niet handig omdat de gemeente er niet ‘nog een loket’ bij wil. En een camapagne is volgens hem al gaande op de sociale media. 'Het kan ook het idee wekken: Daar komt Den Haag dan nog eens achteraan.'