Van Aartsen waarnemend burgemeester van Amsterdam

Jozias van Aartsen.
Jozias van Aartsen. © ANP
DEN HAAG - Jozias van Aartsen wordt waarnemend burgemeester van Amsterdam, totdat er een opvolger is voor de onlangs overleden Eberhard van der Laan. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft de Hagenaar per 4 december benoemd, meldde de provincie Noord-Holland donderdagavond. Dat gebeurde in overleg met de fractievoorzitters in de gemeenteraad van de hoofdstad.
De 69-jarige Van Aartsen (VVD) was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken en tussen 2008 en 2017 burgemeester van Den Haag. Hij is momenteel waarnemend commissaris van de Koning in Drenthe.
Op donderdag 5 oktober overleed Eberhard van der Laan. Fractievoorzitters van de gemeenteraad hebben bij Remkes aangegeven een voorkeur te hebben voor een tijdelijke opvolger die niet afkomstig is uit de Amsterdamse politiek. De waarnemend burgemeester moest liefst wel bestuurlijke ervaring in één van de vier grote steden hebben en met openbare orde en veiligheid te maken hebben gehad.

Kroonbenoemde burgemeester
Van Aarsten zal in functie blijven totdat de nieuwe burgemeester aantreedt. Dat is naar verwachting nog voordat het zomerreces volgend jaar ingaat. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen stelt de raad het profiel vast voor de kroonbenoemde burgemeester.
'Ik ben blij dat Jozias van Aartsen zich beschikbaar heeft gesteld om als waarnemend burgemeester het bestuur en de inwoners van de gemeente Amsterdam de komende periode te dienen', reageert Remkes in een persbericht van de provincie Noord-Holland.