Instellingen

'Strandbeest-kunstenaar' Theo Jansen verkozen tot kunstenaar van het jaar 2018

Een strandbeest van Theo Jansen
Een strandbeest van Theo Jansen © Omroep West
DEN HAAG - Hagenaar Theo Jansen is gekozen als kunstenaar van het jaar 2018. De kunstenaar-uitvinder, die vooral bekend is geworden door zijn 'strandbeesten', is de winnaar van de jaarlijkse verkiezing van de Stichting Kunstweek.
Er werden circa 40.000 stemmen uitgebracht.
kreeg de meeste stemmen, gevolgd door Daan Roosegaarde, Isabella Werkhoven en Elise van der Linden. Jansen volgt Marc Mulders op, die de kunstenaar van 2017 werd gekroond.
Jansen baarde de afgelopen jaren opzien met zijn bewegende strandbeesten , die hij maakt van PVC-buizen. Zijn creaties werden zelfs populair in Amerika, waar de makers van animatieserie The Simpsons één van Jansens strandbeesten een rol gaven in een aflevering van het tv-programma.

Kunstweek

De verkiezing wordt georganiseerd aan de vooravond van de jaarlijkse Kunstweek. Ateliers, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen en gemeenten in het hele land nemen van zaterdag 4 tot en met zondag 12 november deel aan de Nationale Kunstweek. Ze organiseren onder meer extra activiteiten als workshops en exposities en hebben speciale aanbiedingen.