Vastgoedhandelaar Victor 't Hooft tien jaar geleden vermoord, zaak nog altijd niet klaar

DEN HAAG - Een klein berichtje op pagina 8 van het AD herinnert er aan dat het dinsdag tien jaar geleden is dat Victor 't Hooft vermoord werd. De 47-jarige vastgoedhandelaar werd voor de ogen van zijn vrouw doodgeschoten in de tuin van zijn huis op de Bezuidenhoutseweg in Den Haag. Tien jaar na zijn dood is de zaak nog steeds niet helemaal afgedaan.
Na de moord komt Remond P. in beeld als verdachte. Maar bij de eerste rechtszaak komt het niet tot een veroordeling. Het feit dat er DNA van P. wordt gevonden op de plek van de moord, wil volgens de rechter nog niet zeggen dat P. er op dat ook moment aanwezig is.
, worden
Het Openbaar Ministerie laat er niet bij zitten en gaat in hoger beroep. Daar wordt P. alsnog veroordeeld tot 15 jaar cel. Maar na de uitspraak blijkt hij onvindbaar. De politie plaatst P. op de Nationale Opsporingslijst. Uiteindelijk loopt hij tegen de lamp als hij op de A12 bij Zoetermeer een aanrijding krijgt.  

P. is overtuigd van zijn onschuld

Eenmaal in de cel begint Remond P. te werken aan zijn vrijlating. Hij is zo overtuigd van zijn onschuld dat hij een advocaat in de arm neemt om zijn zaak heropend te krijgen.
De veroordeelde moordenaar heeft zelf een theorie die zou verklaren waarom zijn DNA op de plek van de moord op het 't Hooft terecht is gekomen. Kort voor de moord nieste P. bij een benzinestation over de toonbank. Uit camerabeelden blijkt dat een paar minuten en negen klanten later de vrouw van Victor 't  Hooft bij dezelfde balie stond.

DNA-theorie

Deskundigen moeten zich nu buigen over de vraag: hoe groot de kans is dat de vrouw van 't Hooft via die balie nog DNA van het neusvocht van P. kon overbrengen op de jas van haar man?
P. eist dat hij daarvoor de bewijsstukken van zijn proces in handen krijgt. De rechter stemt daar in toe. Maar het OM is daar niet blij mee. P. wil zijn DNA laten onderzoeken in de Verenigde Staten. De nieuwe techieken die daar gebruikt worden moeten voor nieuwe inzichten zorgen.

Nieuw feit

Het onderzoek is een van de mogelijkheden die P. heeft om een 'novum' te vinden. Dat is een nieuw feit dat nodig is om een herzieningsverzoek in te dienen bij de Hoge Raad. En daarmee is de zaak van de moord op Victor 't Hooft, ook na tien jaar, nog niet afgesloten.