Instellingen

Bijzondere vangst: langste paling in zeventien jaar gevangen

Gevangen palingen, maar niet dé paling
Gevangen palingen, maar niet dé paling © Hoogheemraadschap Rijnland
KATWIJK - Een bijzondere vangst bij gemaal Katwijk: daar is een paling van 106 centimeter gevangen. Onderzoekers hebben de afgelopen zeventien jaar geen paling van die lengte gezien, meldt het Hoogheemraadschap Rijnland. Het gaat ook nog eens om een soort die ernstig wordt bedreigd.
Een beroepsvisser heeft de afgelopen twee weken twintig volwassen palingen gevangen bij het gemaal. Dit was speciaal voor onderzoek van Wageningen Marine Research. De vissen zijn gemerkt, van een zendertje voorzien en daarna weer vrijgelaten.
De lange paling zat tussen deze vissen. De onderzoekers hebben de afgelopen zeventien jaar duizenden alen geteld, maar nog niet eerder een paling van zo'n lengte gezien.

Voortplanten in Florida

Honderdduizenden palingen trekken elk najaar vanuit de polders naar de Noordzee. Uiteindelijk trekken ze naar de Sargassozee bij Florida om zich voort te planten.
De onderzoekers van Wageningen Marine Research doen al jaren onderzoek naar het gedrag en de route van de paling. De afgelopen jaren zijn meerdere vismigratievoorzieningen aangelegd - zoals vispassages bij grote gemalen - om de palingen te helpen bij hun reis. Door het volgen van de gezenderde palingen bij Katwijk, doen de onderzoekers kennis op om deze voorzieningen te optimaliseren.