De zaak Mitch Henriquez: dit gebeurde er de afgelopen 2,5 jaar

DEN HAAG - Maandag start het proces tegen de agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan werd ruim twee jaar geleden tijdens het Haagse muziekfestival Night at the Park gearresteerd en overleed later door hardhandig optreden van de politie. Twee agenten staan nu voor de rechter omdat zij verdacht worden van doodslag. Dit is er in de tussentijd gebeurd.
27 juni 2015: Mitch Henriquez wordt gearresteerd in het Haagse Zuiderpark, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Bij de arrestatie wordt geweld gebruikt.
28 juni 2015: Mitch Henriquez overlijdt zondagavond in het ziekenhuis.
29 juni 2015: Op social media duiken filmpjes op van de arrestatie van Henriquez. Aan de hand van de filmpjes stellen mensen vragen. Overleed Mitch door het gewelddadige optreden van de politie?
29 juni 2015: Minister van Binnenlandse Zaken en Koninklijksrelaties, Ronald Plasterk, belt met Aruba en de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen biedt de familie hulp aan. De Haagse Stadspartij wil een onafhankelijk onderzoek naar de cultuur in het Haagse politiekorps.
29 juni 2015: 's Avonds demonstreren honderden mensen in de Schilderswijk vanwege de dood van Henriquez. De demonstratie loopt later die avond uit de hand.
Betogers tijdens een demonstratie na de dood van Mitch Henriquez in juni 2015
Betogers tijdens een demonstratie na de dood van Mitch Henriquez in juni 2015 © ANP

: De familie brengt voor het eerst een foto naar buiten van Henriquez in het ziekenhuis. Op Aruba wordt hij
tijdens een kerkdienst. In Nederland legt de familie
in Den Haag.
30 juni 2015: Amnesty International vindt het strafrechtelijk onderzoek van de Rijksrecherche onvoldoende. Er zou volgens de organisatie een externe onderzoekscommissie moeten komen, met een uitdrukkelijk mandaat om uit te zoeken of discriminatie een rol heeft gespeeld bij de aanhouding.
1 juli 2015: Het Openbaar Ministerie meldt dat Mitch Henriquez is overleden door zuurstoftekort als gevolg van politiegeweld.
1 juli 2015: Het gaat opnieuw mis in de Schilderswijk. De Mobiele Eenheid voert charges uit na nieuwe protesten.
4 juli 2015: Tientallen mensen lopen mee in een stille tocht voor Mitch Henriquez.
8 juli 2015: De chef van de Haagse politie, Paul van Musscher, houdt het niet droog bij de gemeenteraadsvergadering over de dood van Henriquez. Met tranen in zijn ogen onderbreekt hij zijn uitleg. Na een stilte zegt hij: 'Ik begrijp de emoties die dit oproept. Ook bij mij, zoals u ziet.' De oppositie in Den Haag heeft tijdens de vergadering forse kritiek op het stadsbestuur en de politie.
8 juli 2015: De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen geeft toe dat ook binnen de politie racisme voorkomt. 'Is de politie structureel racistisch en gewelddadig? Nee. Komt racisme en verkeerd gebruik van geweld voor? Ja', aldus de burgemeester.
9 juli 2015: De inspectie voor Veiligheid en Justitie onderzoekt de nekklem. Mitch Henriquez overlijdt aan zuurstoftekort dat waarschijnlijk is ontstaan als gevolg van een nekklem.
9 juli 2015: Mitch Henriquez wordt naar zijn laatste rustplaats gebracht op Aruba.
© ANP

: De moeder, neef en zussen van Mitch Henriquez nemen advocaat Richard Korver in de arm. Ze willen duidelijkheid over wat zich precies heeft afgespeeld. Ook willlen ze dat de verantwoordelijken voor de rechter verschijnen. 'Het lijkt alsof er met twee maten gemeten wordt', aldus Korver.
6 november 2015: Het onderzoeksrapport van de Rijksrecherche concludeert dat Mitch Henriquez inderdaad door politiegeweld om het leven is gekomen. De onderzoekers schrijven over 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem', wat goed kan verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan door zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'.
12 januari 2016: Vijf agenten die ervan worden verdacht betrokken te zijn bij de dood van Mitch Henriquez komen eind februari voor het eerst voor de rechter. Het gaat om een zitting achter gesloten deuren. Alle partijen kunnen daar aangeven wat ze nog onderzocht willen zien.
28 juni 2016: In het Haagse Zuiderpark wordt stilgestaan bij het overlijden van Mitch Henriquez. De moeder van Henriquez is speciaal vanuit Aruba naar Nederland gekomen om haar zoon te herdenken.
De moeder van Mitch wordt getroost door een neef.
De moeder van Mitch wordt getroost door een neef. © John van der Tol

: Twee politiewetenschappers concluderen dat er grote fouten zijn gemaakt bij de arrestatie van Mitch Henriquez. Niet alleen door het gebruik van de omstreden nekklem, ook is er te snel geweld gebruikt en te laat medische hulp ingezet.
19 september 2016: Het OM maakt bekend dat twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden vervolgd.
7 oktober 2016: NRC Handelsblad komt met het bericht dat de vijf agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez sowieso niet ontslagen worden. Amnesty International reageert en zegt dat de politie geen respect toont voor de rechtstaat.
7 oktober 2016: Vier van de vijf agenten die betrokken zijn bij de arrestatie van Henriquez hebben zich schuldig gemaakt aan 'ernstig plichtsverzuim'. Dat concludeert de politie na intern onderzoek. Bij de vijfde agent is ook sprake van plichtsverzuim, maar minder ernstig.
29 oktober 2016: De politie past de training van de omstreden nekklem aan. Agenten worden bewuster gemaakt van de effecten van de klem, ze moeten de klem zelf een keer ondergaan. En een agent moet tijdens de aanhouding letten op het welzijn van de verdachte.
12 november 2016: Op basis van gespreksverslagen van de verhoren van de Rijksrecherche meldt RTL Nieuws dat de agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez onvoldoende getraind waren.
15 december 2016: De politie maakt bekend dat twee van de vijf agenten betrokken bij de aanhouding van Mitch Henriquez in het Zuiderpark een voorwaardelijk ontslag van een jaar krijgen.
6 januari 2017: De nabestaanden van Mitch Henriquez spannen een procedure aan om niet twee, maar alsnog alle vijf de agenten vervolgd te krijgen.
20 februari 2017: In de extra beveiligde rechtbank op Schiphol vindt de eerste regiezitting plaats. Er wordt gekeken naar de stand van het onderzoek en een datum geprikt voor de inhoudelijke behandeling. Het is de bedoeling dat de zaak op 6 april behandeld wordt.
27 maart 2017: In opdracht van de advocaten van de twee agenten die vervolgd worden, vertelt een forensisch arts dat Mitch Henriquez mogelijk niet door een nekklem is overleden, maar door een hartstilstand of hartritmestoornissen. De familie van Mitch is uiterst ontstemd over het nieuwe onderzoeksrapport. De rechtszaak wordt uitgesteld.
30 maart 2017: De drie andere agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden niet vervolgd, laat het gerechtshof weten.
Zus Lila en moeder Maria praten na over het besluit van het OM twee agenten te vervolgen
Zus Lila en moeder Maria praten na over het besluit van het OM twee agenten te vervolgen

: De nabestaanden van Henriquez eisen dat de namen van de betrokken agenten openbaar gemaakt worden.
6 april 2017: De rechtbank besluit dat het proces in november verdergaat. Een nieuwe deskundige moet in de tussentijd beoordelen waar Mitch Henriquez aan is overleden.
20 april 2017: Het Openbaar Ministerie hoeft de namen van twee agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez niet bekend te maken. In het dossier zijn ze niet met hun eigen naam aangeduid, maar met DH01 en DH02.
27 juni 2017: De voorzieningenrechter in Den Haag beslist dat de namen van de agenten geheim mogen bljven.
30 juni 2017: Familieleden van Mitch Henriquez leggen bloemen in het Haagse Zuiderpark op de plek waar de Arubaan twee jaar geleden werd gearresteerd.
4 juli 2017: Ook het gerechtshof beslist dat de namen van de agenten geheim mogen blijven. Volgens het hof weegt de veiligheid van de agenten zwaarder dan de wens van de familie van Henriquez om de namen te kennen.
13 november: Start proces tegen de twee agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez. DH01 en DH02 worden verdacht van doodslag.
Mitch Henriquez
Mitch Henriquez