Vermoorde man blijkt politicus: 'Hier zit het Iraanse regime achter'

DEN HAAG - De man die woensdagmiddag werd vermoord in de Jan van Riebeekstraat in Den Haag blijkt een politicus. De man heet Ahmad Mola Nissi, dat melden verschillende bronnen onafhankelijk van elkaar aan Omroep West. Hij was leider van de Arab Struggle Movement.
Die beweging strijdt voor de onafhankelijkheid van Ahwaz, een gedeelte van Iran. De Arab Struggle Movement werd in 1999 opgericht door Nissi en zou een groep zijn van Arabische nationalistische opstandelingen. Zijn beweging zou verantwoordelijk zijn voor meerdere bomaanslagen in de Iraanse regio. Nissi woont inmiddels tien jaar in Den Haag.
Een van de bronnen die aan Omroep West bevestigen dat het om de bewuste politicus gaat, stelt dat hij het slachtoffer heeft herkend. Ook zegt deze bron 'dat het regime van Iran achter deze moord zit. Ze hebben het eerder geprobeerd'.

Seminar

Het betwiste gebied Ahwaz was in augustus dit jaar nog onderwerp van gesprek tijdens een seminar gehouden in Den Haag.
Er is één persoon aangehouden. De politie: 'Op de plek van het incident was door middel van politielint een afzetting gemaakt. Bij de afzetting hield een man zich verdacht op. Hij rende weg toen agenten hem wilden benaderen. Hij is na een korte achtervolging aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Zijn betrokkenheid bij het incident wordt door de recherche onderzocht.'