Verdachte agent in zaak Mitch Henriquez: 'Ik ben als eerste gaan reanimeren'

DEN HAAG - Het proces tegen de twee agenten die betrokken zijn bij de dood van Mitch Henriquez is maandag van start gegaan. De agenten worden verdacht van doodslag, dan wel mishandeling met de dood tot gevolg dan wel dood door schuld. Henriquez overleed 2,5 jaar geleden nadat hij tijdens het festival Night at the Park in Den Haag werd opgepakt.

De zitting is inmiddels gesloten. Dinsdag om 10.00 uur gaat het proces verder. We houden je op de hoogte via omroepwest.nl en Radio en TV West.


Zie hieronder de tweets van Sander Knura die vandaag bij de zitting aanwezig was.

Bedreigend

De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez zeggen zich bedreigd te hebben gevoeld door zijn gedrag. Henriquez riep meerdere keren dat hij een wapen bij zich had en greep daarbij naar zijn kruis. Hij werd door agenten aangesproken en gesommeerd te vertrekken.

Hij liep in eerste instantie weg, gearmd met een vrouw. Maar hij rukte zich los en liep terug naar de agenten om nogmaals te roepen dat hij een wapen had. De eerste keren lachte hij daarbij, maar na een tijdje niet meer. 'Hij was zo bedreigend dat ik echt dacht dat hij een vuurwapen had', verklaarde een van de agenten maandag in de rechtbank.

Grapje

Uit de verschillende verklaringen bleek dat sommigen om het gedrag van Henriquez moesten lachen, omdat zij dachten dat het een grap was. Anderen vonden het bedreigend. Een beveiliger hoorde dat de Arubaan riep dat hij een wapen had. 'Shit, straks gaat er iemand schieten', dacht de beveiliger.

Andere beveiligers hoorden: Ik heb een magnum. ‘Het kon gaan om een wapen of een ijsje', dacht een van hen.’

Arrestatie

'We wilden hem op de grond krijgen omdat we dachten dat hij een wapen had', vertelt DH02. 'Ik gaf hem een knietje in zijn dijbeen. Hij lag op zijn buik. Ik riep dat hij geboeid moest worden, maar de man trok zijn armen terug.' Met twee vuistslagen op zijn rechterwang probeerde DH02 het verzet van Henriquez te breken. DH03 sloeg hem met de wapenstok op zijn benen, maar dat hielp niet. Toen gebruikte DH02 pepperspray in zijn hand en wreef dat in de ogen van Mitch. Ook sloeg DH02 hem met handboeien in de ribben.

'Wat was het voor verzet?', vraagt rechter aan DH02 over het verzet van Henriquez bij de arrestatie. 'Ik heb niet veel geweldsincidenten meegemaakt... ik heb in mijn carriere nog nooit een man meegemaakt die zo sterk was. Ik heb dit nog nooit eerder meergemaakt.' Ondertussen is DH01 de bus gaan halen. DH02 tilde Henriquez in de bus met anderen. Toen Henriquez zat, zag DH02 dat het hoofd van Mitch op zijn kin hing. DH02 gaf hem een klap in het gezicht om hem wakker te krijgen. 'Hij had een hartslag'. Ik weet niet of hij buiten bewustzijn was, zegt DH02.

Ambulance

Vervolgens gaat de rechter verder over de ambulance. Henriquez werd vervoerd met de bus van de politie en niet met de ambulance. Waarom, vraagt de rechter zich af? 'Het was geen veilige situatie en we wilden weg. Ik dacht dat het niet veilig was voor een ambulance. En daarbij kon het bellen van een ambulance langer duren’, aldus DH02.

'Het is wel lang', zegt de rechter als hij het heeft over tijd die er zit tussen de tijd dat Henriquez zich niet meer verzette en zijn uiteindelijke vervoer. DH02 schatte de situatie in dat Henriquez niet in levensgevaar was. Hij dacht ook dat de ambulance sneller bij bureau Zuiderpark zou zijn. In de bus heeft DH02 gevraagd om een ambulance en dat gezegd er bij het bureau mensen klaar moesten staan. Net voor aankomst is er twijfel of Henriquez nog een hartslag heeft. DH02: 'Ik ben als eerste gelijk gaan reanimeren.'

Zaak uitstellen

In het eerste deel van de zitting vroeg de advocaat van een aantal van de nabestaanden, Richard Korver, de rechtbank om de zaak uit te stellen. Korver wilde een onderzoek naar originele beeld- en geluidsbestanden. Het gaat om drie bestanden die van betere kwaliteit zouden zijn dan die de Rijksrecherche had. Volgens de advocaat zijn het beeld en geluid van twee bekende filmpjes door elkaar gemixt.

Korver wilde dat deskundigen de nieuwe beelden zien. Er zou duidelijk te zien zijn dat de nekklem stevig is aangezet. 'Wij zagen dat het hoofd van Henriquez paars werd en op de beelden van de Rijksrecherche niet', aldus Korver. De rechtbank besloot om zaak niet aan te houden. Als video's worden overlegd aan rechtbank, dan kunnen we beslissen. Ze moeten dan wel naar alle partijen, aldus de rechtbank.

Kijk hier naar wat er de afgelopen 2,5 jaar is gebeurd:

Meer over dit onderwerp:
MITCH HENRIQUEZ DEN HAAG ARUBA POLITIE RECHTBANK
Deel dit artikel:

Reageren