Instellingen

Nachtclub in Maliestraat Den Haag gesloten vanwege handel in drugs

Pakje drugs
Pakje drugs
DEN HAAG - De gemeente heeft een nachtclub in de Maliestraat in Den Haag voor twee weken gesloten. Tijdens een grote politie-inval in de nacht van vrijdag op zaterdag trof de politie harddrugs in ponypacks aan. Ook zijn er tijdens de actie drie verdachten aangehouden. Dit was voor de gemeente voldoende aanleiding om het café, in overleg met de eigenaar, voor de komende twee weken te sluiten.
Er bestond bij de politie het vermoeden dat er in de club mogelijk drugs gebruikt of verhandeld zou worden. In juni 2017 kreeg de politie bij het politiebureau aan de Jan Hendrikstraat hierover al tips binnen.
Twee van de drie verdachten die tijdens de inval zijn gearresteerd, zijn aangehouden voor het bezit van drugs. De derde verdachte zou geen geldig identiteitsbewijs op zak hebben.

Sluiting café

De komende twee weken onderzoekt de gemeente of er aanvullende maatregelen nodig zijn omtrent de sluiting van de club. De omwonenden zullen per brief geinformeerd worden over de resultaten van deze actie.
Eigenaar Michael Messemaker is niet blij met de situatie. Hij zegt dat hij er alles aan doet om te voorkomen dat er drugs worden gebruikt in zijn zaak: 'Ik ben tegen drugs. Bezoekers worden gecontroleerd bij binnenkomst. En als ze betrapt worden dan worden ze er uit gezet.'

Smokkelen

Maar helemaal voorkomen lukt dus niet: 'Mensen smokkelen toch op een of andere manier drugs naar binnen. Maar we mogen niet overal fouilleren.' Hij geeft toe dat er een kleine hoeveelheid drugs zijn gevonden op de grond, maar wil nogmaals duidelijk maken: 'Wij handelen niet in drugs. Bezoekers hebben dat daar achtergelaten. Ik heb nog twee andere zaken. Ik zit hier helemaal niet op te wachten.'
Volgens Messemaker heeft het te maken met een veel groter probleem: 'Bij elk ander café waar je een inval doet en bezoekers fouilleert zul je hetzelfde aantreffen.' Mogelijk ander probleem waar de eigenaar mee worstelt, is de geschiedenis van het café. Tot maart 2016 zat in hetzelfde pand het café Het Maliehuisje. Dat werd toen gesloten na een grote politie-inval. Daarbij werden toen zeventien mensen gearresteerd. Messemaker wilde herhaling hiervan juist voorkomen.