Toiletonderzoek: schoonste wc in Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp

LEIDERDORP - De wc's in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp zijn de schoonste van Nederland. Dat blijkt uit het Nationaal Toiletonderzoek van 2017 van de schoonmaakbranche. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat damestoiletten schoner zijn dan herenwc's. Voor schone wc kun je bovendien beter naar een hotel of restaurant dan naar een warenhuis of bouwmarkt.
Van de 150 onderzochte toiletten bleek de plee in het Leiderdorpse ziekenhuis de schoonste: slechts één bacteriekolonie werd er aangetroffen. Volgens teamleider schoonmaak Hans Rijsbergen van het ziekenhuis is dat niet geheel toevallig: 'In de openbare ruimtes van het ziekenhuis, dichtbij de ingang, maken we maar liefst vijf keer per dag schoon. Dat is namelijk het visitekaartje van het ziekenhuis.'
Met de hygiëne in toiletten is het dit jaar aanmerkelijk beter gesteld dan vorig jaar, melden de onderzoekers. Van de onderzochte wc's bleek 39 procent schoon (vorig jaar nog 27 procent). De damestoiletten scoorden met 53 procent 'schoon' (in 2016: 41 procent) een stuk beter dan de herentoiletten: van 25 naar 35 procent 'schoon'.

Openbare toiletten

Openbare toiletten hebben nog vaak een smerige wc-bril: 32 procent is vervuild. Pas ook op met de knop van de kraan, daarvan is 25 procent verontreinigd. Dan de spoelknoppen: 23 procent bleek ernstig besmet. Ook de knop aan de binnenkant van de deur bleek in 6 procent van de gevallen besmet.
Op zoek naar een schoon openbaar toilet? Ga dan naar een representatief hotel of restaurant. Daar bleek 44 procent van het sanitair schoon. Een ziekenhuis of een dokterspraktijk scoort met 44 procent ook goed. Openbare gebouwen als gemeentehuizen, bibliotheken en stations scoorden 35 procent schoon. De warenhuizen en bouwmarkten sluiten de rij met 28 procent schone toiletten.

Schoonmaakbedrijven

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Service Management, een platform voor schoonmaakbedrijven. Zij voerden een anonieme steekproef uit in 150 openbare toiletten in heel Nederland.