Instellingen

Haagse Syriëganger Laura H. veroordeeld, maar hoeft niet terug cel in

DEN HAAG - De rechtbank in Rotterdam heeft de Haagse Syriëganger Laura H. veroordeeld tot 24 maanden cel voor het mede voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Een deel van de straf, 13 maanden, is voorwaardelijk. Omdat H. zo lang in voorarrest heeft gezeten hoeft ze niet meer terug de cel in.
Het Openbaar Ministerie had
, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. De rechtbank sprak de vrouw vrij van deelname aan een terroristische organisatie. Er is volgens de rechtbank geen bewijs voor een lidmaatschap van Laura H. van tereurbeweging Islamitische Staat.
Laura H. reisde samen met haar man Ibrahim en hun twee jonge kinderen naar IS-gebied. Daar wist ze na een jaar te ontsnappen samen met haar kinderen. Ibrahim zou gewond achter zijn gebleven. Over zijn lot is niets bekend.

Vastgezet

De zaak van H. trok veel aandacht, omdat zij na haar vlucht op de Koerdische televisie verscheen. Ook bij het OM kwam zij in het vizier. H. werd meteen na aankomst in Nederland vastgezet, omdat gedacht werd dat ze was teruggekeerd om hier een aanslag te plegen. Die verdenking liet het OM na een krap jaar vallen, waarna haar voorlopige hechtenis werd opgeschort.
De rechtbank stelt wel een aantal voorwaarden aan de voorwaardelijke celstraf: H. mag niet in de buurt komen van de landsgrenzen en luchthavens, ze moet zich regelmatig melden bij de reclassering, ze mag geen contact hebben met anderen die in Syrië zijn geweest en ze krijgt een enkelband.