Vier jaar cel geëist voor wraakactie van brandstichter in Katwijk

KATWIJK - Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen de 23-jarige Huig A., die op 26 mei van dit jaar brand stichtte aan de Langeveldstraat in Katwijk. Hij zette ’s nachts een motor in vlammen. Het vuur sloeg over naar een flat. Elf woningen moesten door de brandweer worden ontruimd.
'Er is een
, met
,' verklaarde de officier van justitie dinsdag bij de Haagse rechtbank. Volgens haar verkeerden de flatbewoners in levensgevaar. De brandweer moest mensen om drie uur 's nachts met een ladderwagen uit de flatwoningen halen. Ambulances stonden klaar voor het geval dat er slachtoffers vielen.
Huig A. vertelde de rechtbank dinsdag dat de brandstichting een wraakactie was tegen een vriend die hem 'verkeerde drugs' zou hebben gegeven. 'Ik was boos op hem.' Met een jerrycan benzine zette A. de motor van de man in de hens. De vlammen verzwolgen vervolgens een snorfiets, en sloegen toen via een luchtwegschacht over naar de flat.

'Dom'

'Het is dom geweest,' zei de verdachte over de brandstichting. 'Ik wist niet dat het zo erg kon worden. Anders had ik het nooit gedaan.' Naast de brandstichting beschuldigt het OM de verdachte ook van diefstal van een fiets en gereedschappen, de heling van twee brommers, en een aantal vermogensdelicten in Katwijk en Rijnsburg.
Voor de politie was het een lange tijd een raadsel wie de brand in Katwijk had gesticht. In augustus werd Huig A. opgepakt nadat zijn moeder en de vader hem hadden aangewezen als de dader. Aanvankelijk wilde de dakloze man de brandstichting niet toegeven. Toen hij in het verhoor geconfronteerd werd met de verklaringen van zijn ouders, 'brak' de verdachte, en gaf hij toe.

Gevaar

Volgens de advocaat van de verdachte staat niet vast dat er door de brandstichting ook gevaar voor personen was ontstaan. Voor verschillende vermogensdelicten ontbrak bovendien het bewijs, aldus de advocaat.
De uitspraak is over twee weken.