Instellingen

Moord na 27 jaar bewezen: 14 jaar cel voor doden Miriam Sharon

Foto verstrekt aan Omroep West door de politie
Foto verstrekt aan Omroep West door de politie
DEN HAAG - Daniel E. is vrijdagmiddag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 jaar voor het vermoorden van de Israëlische Miriam Sharon. Het lichaam van de 36-jarige vrouw werd op 8 oktober 1990 gevonden in haar huis aan de Regentesselaan in Den Haag.
Het Openbaar Ministerie (OM) had zestien jaar cel geëist. Volgens het OM had de 53-jarige E. het doodsteken van de vrouw van tevoren gepland. Daniel E. zit sinds de zomer van 2016 in voorarrest.
De rechtbank spreekt van een brute moord en hekelt dat de 53-jarige E. nooit een verklaring heeft willen geven voor zijn daad. 'Hierdoor hebben de nabestaanden 27 jaar lang in onzekerheid geleefd', aldus de rechter. E. heeft altijd gezwegen, zowel in verhoren als tijdens de rechtszaak.

Techniek verbeterd

Decennialang was het voor de politie een raadsel wie er achter de dood van de vrouw zat. Tot er met nieuwe technieken DNA van E. werd gevonden op een sigarettenpeuk en een schaartje dat was gevonden in het huis van Miriam.
'De DNA-techniek is enorm verbeterd', legt Leo Simais van het Haagse coldcaseteam van de politie uit. 'We leggen een coldcase naast de technische ontwikkelingen en kijken wat er veranderd is in de loop van de tijd en wat we er nu mee kunnen.'

Moord moest worden bewezen

Omdat de zaak inmiddels zo lang geleden is, moest moord bewezen worden om tot een straf te komen. Doodslag is namelijk al verjaard. De rechtbank zag echter genoeg aanknopingspunten voor voorbedachte rade, dat is noodzakelijk bij moord.

Daniel E. kwam rechtstreeks vanuit Brussel naar de woning van Sharon. De vrouw overleed omdat haar keel was doorgesneden. Dat wijst volgens de rechtbank op een afrekening en E. zei toen hij de woning binnenkwam 'ik ben gestuurd'.

Familie opgelucht

Familieleden en vrienden van Sharon hoorden het vonnis vrijdag snikkend aan. Na afloop vielen de zoon en dochter van Sharon elkaar huilend in de armen. Hoewel ze vrezen dat E. hoger beroep aan gaat tekenen, zijn ze voor nu opgelucht dat er na decennia een einde komt aan de onzekerheid.
Een motief voor het doden van Sharon is nooit duidelijk geworden. Mogelijk gaat het om een partij drugs die de Israëlische vrouw achterover zou hebben gedrukt, mogelijk gaat het om een ruzie over het vervalsen van schilderijen.