Rijksrecherche geeft geblunder met beelden in zaak Mitch Henriquez toe

© ANP
DEN HAAG - De Rijksrecherche heeft geblunderd met beelden in de zaak Mitch Henriquez. Richard Korver, de advocaat die een deel van de familie van het slachtoffer bij staat kwam deze week aanzetten met twee filmpjes met scherpere beelden van de aanhouding van Henriquez. Wat bleek? De Rijksrecherche had de beelden zelf al maanden in hogere kwaliteit in bezit, maar maakte door een interne fout gebruik van de beelden in lagere kwaliteit.
Het gaat om beelden waarin de arrestatie van Mitch Henriquez te zien is. Henriquez overleed 2,5 jaar geleden nadat hij tijdens het festival Night at the Park in Den Haag werd opgepakt. De twee agenten die daarbij betrokken waren staan nu voor de rechter. De beelden worden in de zaak gebruikt als bewijsmateriaal en zijn onderdeel van het strafdossier. De advocaat kwam achter de fout door een onafhankelijk recherchebureau in te schakelen om de beelden van hogere kwaliteit op te sporen. De Rijksrecherche geeft de fout toe en doet openheid van zaken.  
De beelden van betere kwaliteit waren al in een vroeg stadium in het bezit van de Rijksrecherche, dat blijkt uit een onderzoek van die dienst. Toch is er binnen de organisatie iets mis gegaan waardoor de beelden niet terecht zijn gekomen bij degene die de beelden voor het strafdossier achter elkaar heeft gezet.  

Geen effect op conclusies

De scherpere beelden zijn inmiddels aan alle partijen getoond. Ook medisch deskundigen betrokken bij de zaak hebben de beelden in hogere kwaliteit kunnen bekijken. De blunder heeft geen effect op de conclusies van de procespartijen. Het Openbaar Ministerie betreurt de gang van zaken.