Apotheker gaat peperduur medicijn voor taaislijmziekte zelf maken

DEN HAAG - Apotheker Paul Lebbink uit Den Haag gaat het Orkambi-medicijn voor mensen met taaislijmziekte namaken. Dat wordt nu gemaakt door het farmaceutische bedrijf Vertex. Lebbink schaadt met zijn actie waarschijnlijk het patentrecht.
Lebbink is er bijna zeker van dat hij een proces van fabrikant Vertex tegemoet kan zien, zegt hij tegen de NOS. 'Maar laat ze maar komen. Ik reken op genoeg steun.'
Lebbink maakt het medicijn na omdat hij het een stuk goedkoper kan doen dan Vertex, denkt hij. Een pil kost nu 100 euro, Lebbink wil één pil voor 20 euro aanbieden.

Basispakket

Orkambi zit inmiddels in het basispakket, na lange onderhandelingen tussen voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers en Vertex. Hoeveel de staat daarvoor betaalt, is niet duidelijk. Schippers wilde een korting van 63 procent, maar de precieze afspraken tussen de twee partijen zijn niet bekendgemaakt', schrijft de NOS.
Lebbink: 'Ook als de minister die 63 procent korting heeft bedongen, durf ik te stellen dat wij het voor een derde van het overgebleven bedrag kunnen maken.' Vertex wilde oorspronkelijk 170.000 euro per patiënt per jaar ontvangen.