Rechter: Gebiedsverbod omstreden imam Fawaz terecht opgelegd

© ANP
DEN HAAG - De omstreden imam Fawaz Jneid mag niet in de wijken Schilderswijk en Transvaal in Den Haag komen. Hij kreeg in augustus een gebiedsverbod voor zes maanden opgelegd van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Fawaz stapte naar de rechter, die donderdag besliste dat de maatregel terecht werd opgelegd.
Fawaz zegt dat het gebiedsverbod hem belemmert in zijn vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Het ministerie vindt juist dat hij een jihadistische boodschap uitdraagt en oproept tot geweld. Daarom mag hij niet in de twee Haagse wijken komen. Volgens de rechtbank is het terecht dat het ministerie 'de gedragingen van Jneid' ziet als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Boekwinkel

Fawaz zou zijn preken houden in een illegaal gebedshuis in de Cillierstraat in Den Haag. Het is officieel een boekwinkel, maar zou in werkelijkheid een moskee zijn. De gemeente verbood Fawaz om de zaak te gebruiken als gebedsruimte of ontmoetingsplaats. Hij vocht ook dat verbod aan, maar verloor begin deze maand. De Cilliersstraat ligt in het gebied waar de geestelijke niet mag komen.  
De Haagse burgemeester Pauline Krikke geeft in een reactie aan tevreden te zijn met de uitspraak van de rechter. Ze zegt niet te willen dat 'iemand die bijdraagt aan het radicaliseringsproces en een klimaat schept waarin jihadisten kunnen gedijen' een podium krijgt in de wijken.

Hoger beroep

Imam Fawaz laat weten in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. Hij respecteert de uitspraak van de rechter en houdt zich aan het verbod.