Instellingen

Protest in Haags stadhuis tegen invoeren betaald parkeren in Schilderswijk en Transvaal

DEN HAAG - Ze zijn er faliekant op tegen. Het uitbreiden van betaald parkeren in de Schilderswijk en Transvaal. Daarom grijpen zo'n honderd Hagenaars donderdagavond tijdens de raadsvergadering de kans om van zich te laten horen. Er zijn zelfs zoveel demonstranten dat niet iedereen in de zaal past, een groot deel moet de vergadering via een tv-scherm in de foyer volgen.
Bijna veertig mensen zullen inspreken tijdens de raadsvergadering. Anderen staan met spandoeken te wachten. 'We komen van ons werk naar huis en hebben dan geen plek', zegt een aanwezige bewoonster. De uitbreiding van het betaald parkeren is een plan van Wethouder Tom de Bruijn (D66). Hij wil dat niet alleen op de vier marktdagen betaald moet worden, zoals nu het geval is, maar ook op de andere dagen van de week. Een groep bewoners, ondernemers en marktondernemers verzet zich al sinds het begin tegen de uitbreiding omdat het zou leiden tot sociale isolatie.

Een directeur van een school vreest ook dat zijn personeelsleden straks niet meer kunnen parkeren. Scholen krijgen namelijk, net als andere bedrijven en organisaties slechts een beperkt aantal parkeervergunningen. Dat zou medewerkers van buiten de stad weerhouden om op scholen in deze wijken te blijven of te komen werken.
Al verschillen sommigen in motief, de demonstranten komen met maar één doel: het besluit van de wethouder ongedaan maken. Het is niet de eerste keer dat demonstranten protesteren. Eerder verzamelden zij zich al op het Binnenhof om hun onvrede te uitten.


Ondanks de protesten gaat de uitbreiding gewoon door. Volgens wethouder De Bruijn blijkt uit onderzoek dat de gemeente in 2015 en 2016 heeft uitgevoerd, dat een meerderheid van de bewoners voor uitbreiding van de parkeerregeling is. Er zou namelijk niet alleen op de vier marktdagen een gebrek aan parkeerplekken zijn maar ook op de andere dagen.
Hij kreeg hiervoor steun van de gemeenteraad. Een aantal moties die de uitbreiding tegen moest gaan, kreeg geen meerderheid.
Wel beloofde de wethouder dat hij een oplossing gaat zoeken voor de problemen waar de scholen in de wijk tegenaan lopen. 'Die oplossing wil ik overigens voor alle scholen in de stad toepassen', zei hij tijdens de vergadering. Ook gaat hij in gesprek met ondernemers en zal hij voorlopig coulant zijn met de handhaving van betaald parkeren, tot iedereen redelijkerwijs een parkeervergunning zou kunnen hebben.