Instellingen

Veroordeelde Slobodan Praljak overleden na nemen van gif in rechtszaal

Slobodan Praljak
© ANP

DEN HAAG - Slobodan Praljak is overleden. Praljak (72) dronk woensdagmiddag direct na het aanhoren van zijn straf in het Joegoslavië-Tribunaal een vloeistof en zei daarbij dat hij gif had genomen.

Vervolgens werd de rechtszaak geschorst en kwamen hulpdiensten naar het tribunaal. Hij werd met de ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. Een woordvoerder van het tribunaal bevestigde in de namiddag dat de ex-legerleider in een ziekenhuis is overleden.

De Nederlandse autoriteiten onderzoeken de dood van de Kroatische oud-generaal. Een woordvoerder van het tribunaal wil nog niets zeggen over het strafrechtelijk onderzoek en kan ook nog geen antwoord geven op de vraag hoe Praljak aan het middel kwam dat hij voor de ogen van de rechter opdronk.

Oorlogsmisdaden

Hij was niet de enige die voor de rechter moest verschijnen. Het zijn onder anderen de premier en vijf andere voormalige politieke en militaire kopstukken van Herceg-Bosna, een ministaatje ten tijde van de burgeroorlog in Bosnië. Praljak stond terecht wegens oorlogsmisdaden tussen 1991 en 1994.

Premier Andrej Plenkovic van Kroatië condoleert de familie met het overlijden van Praljak op de website van de staatsmedia. Praljak had net voordat hij het gif nam te horen gekregen dat hij definitief 20 jaar de cel in moest.

De rechtszaak tegen de anderen werd rond 14.30 hervat. Ook zij kregen allemaal een celstraf.

LEES OOK: