Nieuws

Flat in Leiden ontruimd vanwege koolmonoxide

LEIDEN - Aan de Valkenhorst in Leiden is zondag even na middernacht een flat ontruimd na de ontdekking van koolmonoxide (CO) in woningen. De brandweer werd gealarmeerd nadat een gezin in de flat dat onwel was geworden zich had gemeld in het ziekenhuis. Na metingen door de brandweer bleek dat meerdere geisers in de flat veel teveel koolmonoxide uitstoten.
De brandweer besloot daarop alle 42 woningen in de flat te ontruimen. Zo'n tien mensen zijn door ambulancepersoneel nagekeken. De bewoners zijn tijdelijk ondergebracht in het naastgelegen overdekte winkelcentrum De Kopermolen.
Volgens brandweerwoordvoerder Ton Koot is in zeker drie woningen een te hoge concentratie koolmonoxide gemeten. Daardoor kunnen klachten ontstaan als ernstige vermoeidheid, misselijkheid, prikkelbaarheid en verminderd gezichtsvermogen. Na twee uur raak je bewusteloos en na twee tot drie uur kom je te overlijden.

Mogelijk meer flats met ondeugdelijke geisers

De brandweer was tot ongeveer 4.00 uur maandagochtend bezig met de controle van de woningen. Alle bewoners mochten na die veiligheidscheck terug naar hun huis. Bij tien woningen werd er een defect aan de geiser geconstateerd. Hun geiser werd van gas afgesloten. Ze zitten niet in de kou, de geisers zorgen alleen voor warm water. De komende dagen gaat de brandweer ook in andere vergelijkbare flats de geisers controleren.
Koolmonoxide staat ook wel bekend als de sluipmoordenaar omdat het gas niet te ruiken is. Jaarlijks overlijden er gemiddeld elf personen aan koolmonoxidevergiftiging.