Vijftig jongeren schoppen herrie op Scheveningen, acht arrestaties

Acht mensen werden gearresteerd, vijftien jongeren kregen boetes voor zwartrijden
Acht mensen werden gearresteerd, vijftien jongeren kregen boetes voor zwartrijden © Regio15
DEN HAAG - De politie heeft zondagavond de handen vol gehad aan zo'n 50 jongeren die in Scheveningen herrie wilden trappen en vuurwerk gooiden. De groep is door de politie van de Scheveningse boulevard afgehaald en uiteindelijk onder politiebegeleiding in een tram naar Den Haag Centraal Station gebracht. Acht mensen zijn opgepakt, vijftien jongeren zijn bekeurd voor zwartrijden.
Nadat de groep na het wintervuurwerk van de boulevard werd verdreven, stapten de jongeren in tram 9. Op de Nieuwe Parklaan trokken ze aan de noodrem, waarop de politie besloot de controle over de tram over te nemen. Toevallige medepassagiers die niet tot de groep behoorden mochten daar de tram verlaten.
De overlastgevende groep is onder politiebegeleiding doorgereden naar het Centraal Station in Den Haag. Daar werden de jongeren één voor één gefouilleerd. Behalve vuurwerk hadden de jongeren ook eieren bij zich. Acht mensen werden opgepakt. Zij zijn inmiddels weer vrij met een procesverbaal op zak. Dat betekent dat ze zich later moeten verantwoorden.

Herres op Skiffa

Volgens nieuwssite Regio15 zou het gaan om een groep jongeren die op sociale media zou hebben afgesproken voor 'Herres op Skiffa', straattaal voor 'Scheveningen kapot maken'. Waarom de jongeren dit wilden doen is niet duidelijk. Het tramverkeer was door de ongeregeldheden korte tijd gestremd.
Het was niet voor het eerst dat de groep overlast veroorzaakte op Scheveningen. Vorige week zondag moest de politie ook in actie komen, toen jongeren zich hinderlijk gedroeg in spelautomatenhal Funland. Een voor een werden de jongeren uit de hal gehaald door de politie en weggestuurd. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het 'voor een deel om dezelfde groep'.

Wijkagent inschakelen

De jongeren zijn 14 tot 17 jaar oud, maar er zijn zelfs jonge jongens van 12 of 13 jaar bij. 'We schakelen dan ook onze wijkagenten in om met de ouders te gaan praten,' aldus de politiewoordvoerder. 'Want de volgende keer dat het uit de hand loopt, dan zullen we ook de ouders inschakelen.'
Groep De Mos in de Haagse gemeenteraad wil een gebiedsverbod voor de jongeren.