Syrische vluchteling wint Kindervredesprijs

Mohamad Al Jounde met zijn prijs en Malala Yousafzai
Mohamad Al Jounde met zijn prijs en Malala Yousafzai © ANP
DEN HAAG - De 16-jarige Mohamad Al Jounde uit Syrië heeft maandag de Internationale Kindervredesprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs uitgereikt in de Haagse Ridderzaal van Nobelprijswinnares Malala Yousafzai.
Mohamad vluchtte uit Syrië naar Libanon. Als kindvluchteling in Libanon kon Mohamad net als duizenden lotgenoten daar niet naar school. Samen met zijn familie bouwde hij daar een school die nu tweehonderd kinderen toegang geeft tot onderwijs. Mohamad zelf gaf daar op zijn twaalfde al aan zijn leeftijdsgenoten les in wiskunde en Engels. Mohamad gebruikt nu fotografie en spelletjes om kinderen te helpen trauma’s te verwerken, te leren en om plezier te maken.
De Internationale Kindervredesprijs wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Vorig jaar won milieuactiviste Kehkashan Basu (toen 16) uit de Verenigde Arabische Emiraten. Op twaalfjarige leeftijd richtte ze organisatie Green Hope op, waarmee ze afvalinzamelingsacties, schoonmaakacties op stranden en bewustwordingscampagnes organiseert.