Huizenbouwers stuiten op oorlogsbunkers

'S-GRAVENZANDE - Een vreemd gezicht aan de Monsterseweg in 's Gravenzande: onder twee hopen zand op een bouwplaats bij de strandafgang Arendsduin kwamen deze week twee bunkers tevoorschijn. En niet zulke kleintjes ook. De bunkers zijn onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de nazi's tegen aanvallen van zee.
Het hier gaat om een manschappenbunker, een munitieopslag, een soort keukenbunker en een éénmansbunker. Twee van die bunkers liggen sinds een paar dagen weer volledig in het zicht voor publiek.
De bunkers waren eerder verborgen, omdat er een huis op was gebouwd. Nu de woning is gesloopt, zijn de bouwwerken weer tevoorschijn gekomen. Maar niet voor lang want er wordt een nieuw huis op de bunkers gebouwd.

Tien man

De bunkers zijn gebouwd in augustus 1943. De manschappenbunker werd bewoond door tien man. In de centrale ruimte heeft de laatste na-oorlogse eigenaar een bar ingericht, zo laat historisch onderzoeker en bunkerkenner Peter de Krom zien tijdens een rondleiding die Omroep West kreeg.
'Er was ook een kachel, met een pijp door het drie meter dikke dak, en als een geallieerde soldaat zou denken ik gooi een handgranaat in de kachel dan werd die via een speciale afvoerpijp naar buiten geleid, waar die ontplofte. De soldaten binnen hoorden de explosie en gingen dan naar buiten om de Engelse soldaat van het dak te schieten.'

Krijgsgevangen

Of dat ook echt ooit is gebeurd is niet bekend. Bij de bevrijding van Hoek van Holland en 's Gravenzande hebben de Duitsers zich overgegeven. 'Nog tot 1947 hebben hier Duitsers krijgsgevangen gezeten,' zo weet De Krom. 'In de jaren zestig is er een huis op gebouwd. Zo'n bunker is natuurlijk een prachtig fundament.'
Ook nu worden de bunkers weer gebruikt als fundament voor nieuwbouw. Peter de Krom adviseert de nieuwe eigenaar hoe hij dat moet doen. Op termijn zullen de bouwwerken dus weer onder de grond verdwijnen, maar voorlopig kun je je nog even vergapen aan de betonkolossen.