Gemeenteambtenaar Den Haag ontslagen wegens seksuele intimidatie

© Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft in 2017 één medewerker ontslagen na klachten over seksuele intimidatie. Een andere medewerker heeft een berisping gekregen. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van D66.
Raadslid Hanneke van der Werf had vragen gesteld naar aanleiding van de #metoo-campagne. Uit de antwoorden wordt duidelijk dat in 2017 zes meldingen van seksuele intimidatie binnen de gemeente Den Haag zijn afgehandeld. Eén klacht heeft dus geleid tot ontslag, één heeft geleid tot een berisping en één heeft geleid tot het aanspreken van een medewerker op diens gedrag.
In de andere drie gevallen hebben de melders zelf de betrokkene aangesproken en is het ongewenste gedrag gestopt, zo schrijft het college.

Registratie verbeteren

D66 wilde verder weten wat de gemeente doet tegen seksuele intimidatie op de werkvloer. Burgemeester en wethouders melden dat elke gemeentelijke dienst een 'vertrouwenspersoon omgangsvormen' heeft.
Daarnaast wordt het registratieproces van meldingen verbeterd en komt er een instructie voor leidinggevenden met wat te doen bij meldingen of klachten over ongewenst gedrag. Ook zal de voorlichting naar het personeel nog intensiever worden.