Ilja Leonard Pfeijffer wint de Taalunie Toneelprijs

LEIDEN - Ilja Leonard Pfeijffer (49) heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2017 gewonnen. De voormalig Leidse schrijver, geboren in Rijswijk, ontving de onderscheiding woensdagavond bij Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam.

Pfeijffer kreeg de prijs voor zijn stuk 'De advocaat', dat losjes is gebaseerd op het leven van oud-advocaat Bram Moszkowicz. De theatertekst 'balanceert magistraal op het dunne koord tussen tragedie en komedie, realistisch drama en metabeschouwing, slapstick en ontroering', motiveert de jury haar keuze. Met de onderscheiding wint Pfeijffer 10.000 euro.

Andere genomineerden waren de Nederlandse schrijver Rik van den Bos, voor de tekst van 'Find me a boring stone', en de Vlaming Freek Mariën, voor 'De schaar van de tsaar'. Mariën sleepte de Toneelschrijfprijs twee jaar geleden al in de wacht met zijn stuk Wachten en andere heldendaden.

Toneelschrijfkunst stimuleren

De Taalunie reikt de Toneelschrijfprijs jaarlijks uit aan de schrijver van een Nederlandstalig toneelstuk. Ze wil daarmee de toneelschrijfkunst in het Nederlands stimuleren.

LEES OOK: Schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer uit Leiden wint jongerenprijs De Inktaap

Deel dit artikel: