18 jaar geëist tegen Mark de J. voor moord op Koen Everink

DEN HAAG - Tegen voormalig tenniscoach Mark de J. is maandag een celstraf van achttien jar geëist voor het doden van zakenman Koen Everink. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag in de Utrechtse rechtbank laten weten.
Volgens het OM heeft De J, zijn voormalige vriend met voorbedachten rade om het leven gebracht. De oud-coach van de Haagse tennisser Robin Haase was de avond dat Everink overleed bij de zakenman thuis op bezoek. Ze hadden samen gegeten en sport op tv gekeken.
Everink werd op 4 maart 2016 dood gevonden in zijn villa in Bilthoven. Hij was door tientallen messteken om het leven gekomen. Dat gebeurde terwijl zijn jonge dochtertje boven lag te slapen. Zij was degene die 's ochtends haar vader vond.

Ontkend

De 30-jarige De J. heeft altijd ontkend iets met de gewelddadige dood te maken te hebben. Hij gaf eerder aan zich oneerlijk behandeld te voelen.
Nadat hij de woning van Everink had verlaten, is hij naar eigen zeggen ontvoerd door een groep mannen. Een aantal van hen is toen de villa van Everink binnengegaan en zou hem hebben vermoord.

'Ongeloofwaardig'

Het OM gelooft niets van die lezing en noemt het ontvoeringsverhaal 'ongeloofwaardig'. De J. had een gokschuld van ruim 80.000 euro bij Everink en hij heeft verscheidene keren gelogen en zijn verklaringen aangepast. Volgens het OM voelde De J. zich opgejaagd omdat zijn ouders dreigden achter zijn opnieuw opgelaaide gokverslaving te komen en Everink voerde de druk op het door hem uitgeleende geld terug te krijgen.
De familie van Everink hoorde de flinke strafeis huilend aan. De J. zat maandag ogenschijnlijk onaangedaan in de rechtbank. Hij hoorde het requisitoir van het OM aan, maakte veel aantekeningen en schudde af en toe met zijn hoofd. Zijn advocaat komt dinsdag aan het woord, woensdag heeft De J. de kans om als laatste zijn verhaal te vertellen.

Vertraging

De zaak is afgelopen mei ook al inhoudelijk behandeld. Maar omdat de toenmalige advocaat van De J. de verdediging neerlegde, liep de rechtszaak veel vertraging op. De advocaat deed dat omdat de rechter verscheidene door de verdediging aangevraagde aanvullende onderzoekswensen niet inwilligde.