'Onderzoeker: Moordenaar Anneke van der Stap zit onterecht vast voor twee moorden'

Schets Ronald P.
Schets Ronald P.
DEN HAAG - Ron P., de man die een celstraf van in totaal 20 jaar uitzit voor het doden van de Rijswijkse Anneke van der Stap en de verkrachting en moord van Christel Ambrosius - de Puttense moordzaak - is onterecht veroordeeld. Dat stelt wetenschapsfilosoof Ton Derksen in zijn nieuwste boek 'Dubbel gedwaald'. Dat meldt Omroep Gelderland. Als Derksen gelijk heeft dan gaat het om een dubbele gerechtelijke dwaling en is dit de tweede in de Puttense moordzaak.
Op 9 januari 1994 wordt Christel Ambrosius vermoord en verkracht gevonden in het huis van haar oma. De zwagers Wilco Viets en Herman Du Bois worden aangehouden en veroordeeld, ondanks dat hun DNA niet in de gevonden sporen zit. Pas nadat ze twee derde van hun straf hebben uitgezeten worden ze vrijgesproken.
Als er later wel een DNA-match is zijn ze enorm opgelucht. Het DNA is van Ron P. Hij heeft het verplicht moeten afstaan nadat hij veroordeeld is voor een mishandeling. Hij wordt uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot 15,5 jaar cel.

Anneke van der Stap

Kort na zijn veroordeling werd hij ook verdacht van de moord op Anneke van der Stap. De rechtbank spreekt hem daar in eerste instantie vrij omdat er geen direct bewijs is, dat hij de moord heeft gepleegd. In hoger beroep wordt P. alsnog veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf voor doodslag.
Derksen schrijft in zijn boek dat P. onschuldig is. In de zaak van Anneke van der Stap zegt hij dat P. de schijn tegen heeft omdat hij al eens eerder veroordeeld was voor moord. Ook schrijft Derksen dat het belastend bewijs tegen P, anders bekeken ook gezien kan worden als ontlastend. Het gaat dan onder meer om spullen van Anneke die P. in zijn bezit had.

Puttense moordzaak

In de Puttense moordzaak werd sperma aangetroffen op het bovenbeen van het slachtoffer, Christel Ambrosius. Dit is van Ron P. Volgens P. heeft hij de dag voor de moord seks met haar gehad. De rechter gelooft dat niet en denkt dat hij haar verkracht heeft toen ze bewusteloos was. Derksen is er door de samenstelling van het spoor van overtuigd dat het om 'oud zaad' gaat en dat de lezing van P. klopt.
Ook vond de rechter het niet geloofwaardig dat P. een affaire had met Ambrosius, onder meer omdat haar vriendinnen niet wisten van de verhouding. Derksen bestrijdt die redenatie: 'Ik vind het logisch dat Christel niet trots was op een affaire met een 18-jarige jongen en er daarom niet met haar vriendinnen over sprak', zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Lucia de Berk

Eerder onderzoek van Derksen heeft er mede toe geleid dat Lucia de Berk vrijgesproken werd. Sinds dat onderzoek krijgt hij veel verzoeken van gevangenen die vinden dat ze onterecht zijn veroordeeld. De advocaat van Ron P., Ruud van Boom, heeft contact gezocht met Derksen, omdat hij overtuigd was van de onschuld van zijn cliënt.
Van Boom hoopt dat met dit boek de publieke opinie over zijn cliënt wijzigt. Volgens hem heeft P, vanaf het begin af aan alle schijn tegen zich gehad. Hij hoopt dat dit boek door veel betrokkenen gelezen wordt. 'De weg die we nu moeten gaan is de weg naar de herziening, dat zal geen makkelijke weg zijn.'

Nabestaanden zitten hier niet op te wachten

'Ondertussen denk ik dat er ook extra onderzoek moet komen', zegt de advocaat. Die mogelijkheid is er, voorafgaand aan een herzieningsverzoek. Het verzoek voor extra onderzoeken zal ik neerleggen bij de Procureur Generaal.'
Van Boom en Derksen beseffen dat nabestaanden van de beide jonge vrouwen niet op dit verhaal zitten te wachten. Toch is dat voor hen geen reden om een man, van wie zij zeker weten dat hij onschuldig vast zit, niet te helpen.

Ina Post, Deventer moordzaak

Ton Derksen is wetenschapsfilosoof en publiceert in 2006 zijn eerste boek over Lucia de Berk. Dat boek leidt uiteindelijk tot haar vrijlating. Hij geeft colleges aan politie en justitie en schreef boeken over onder andere de Deventer moordzaak, en de zaak-Ina Post. Ook beet hij zich vast in de zaak van Monique B. In zijn boek Onschuldig Vast stelt hij dat zo'n 1.000 Nederlanders per jaar onterecht veroordeeld worden.
LEES OOK: