OM eist celstraffen voor verduisteren van 1,2 miljoen

© Archief / FIOD
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist straffen tot 16 maanden tegen een Hagenaar en twee Turkse mannen voor het verduisteren en witwassen van bijna 1,2 miljoen euro.
De mannen kwamen in het vizier toen een bedrijf uit Singapore grote sommen geld naar het bedrijf van de 26-jarige Hagenaar overmaakte. Het bedrag was namelijk niet bedoeld voor de man. Vervolgens werd het geld wel doorgesluisd naar andere rekeningen, waaronder die van een 27-jarige Turkse man. Ook namen de Hagenaar en zijn oom, de 46-jarige Turkse man, dagelijks grote geldbedragen op van de rekening.
De officier van justitie denkt dat de 46-jarige Turkse man de spin in het web is. Bij hem thuis werden de administratie en bankpassen van de bedrijven van de twee andere verdachten gevonden. Deze mannen hadden niet alleen geld opgenomen, maar ook op verzoek van de 46-jarige verdachte deels valse stukken aan de bank gegeven om te doen alsof het geld wel van hun was.

Geld veiliggesteld

Tegen de 46-jarige Turkse man eist de officier van justitie een gevangenisstraf van 16 maanden waarvan 6 voorwaardelijk, voor verduistering en witwassen. De Hagenaar zou de cel in moeten voor 159 dagen waarvan 60 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 240 uur, voor verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte. De 27-jarige Turkse man tenslotte zou 122 dagen gevangenisstraf moeten krijgen voor witwassen, waarvan 30 voorwaardelijk.
In totaal kon van de bijna 1,2 miljoen euro nog een bedrag van bijna 950.000 euro worden veiliggesteld door de bank, onder meer door transacties terug te draaien. De rest van het geld moet worden terugbetaald door de verdachten.