Den Haag krijgt lief-en-leed-straten tegen eenzaamheid

DEN HAAG - In de strijd tegen eenzaamheid start Den Haag een proef met lief-en-leed-straten. Een initiatiefvoorstel van Groep de Mos/Ouderenpartij is donderdagavond door de hele gemeenteraad aangenomen.
In een lief-en-leed-straat probeert een aantal bewoners het onderlinge contact in de straat te verbeteren. Doordat buren elkaar helpen kunnen mensen langer thuis blijven wonen, zo verwacht raadslid Lex Kraft van Ermel van Groep de Mos.
In Rotterdam zijn de straten volgens Kraft van Ermel een succes. 'Daar zijn al meer dan 600 lief-en-leed-straten waar buren met een klein potje geld op zak zieke buren een bloemetje brengen of kleine activiteiten organiseren,' zei hij.

Positieve reacties

De partij kreeg lof voor het voorstel. 'Het is een sympathiek voorstel dat eenzaamheid probeert te bestrijden,' zei D66-raadslid Kim Waanders. Ook PvdA en het CDA reageerden positief. CDA-raadslid Michel Rogier: 'Er gebeurt al veel op het gebied van het bestrijden van eenzaamheid maar er kan niet genoeg gebeuren.'
Wethouder Karsten Klein (CDA) is bereid om de proef uit te voeren, maar ook hij benadrukt dat Den Haag al veel doet. Toch kan hij met deze proef leven. 'Maar dan moet na een evaluatie wel blijken dat deze lief-en-leed-straten van toegevoegde waarde zijn.'

Bewegingspleintjes

Groep de Mos wilde ook Olga Commandeur 'bewegingspleintjes' aanleggen, maar daar zag wethouder Klein niets in. 'Uit ervaring weten we dat deze pleinen nauwelijks gebruikt worden,' zei Klein. Deze pleinen komen er dus niet.