Wethouders willen 'vervuiling met graffiti' langs snelweg terugdringen

Graffiti op de A4
Graffiti op de A4 © Google Streetview
DEN HAAG - Wethouder Boudewijn Revis van Den Haag ergert zich aan de graffiti langs de snelwegen die naar Den Haag leiden. Samen met zijn Rotterdamse collega Joost Eerdmans heeft hij een brief geschreven met het verzoek aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) om de geluidsschermen langs de A4, A13, A15, A16 en A20 aan te pakken.
Volgens Revis is de ongewenste verfspuiterij slecht voor het aanzien van de stad. 'Je krijgt als stad maar één kans om een eerste indruk te maken. Het Prins Clausplein is een belangrijk visitekaartje van Den Haag en omgeving en moet een warm welkom uitstralen. Daarom moet de graffiti daar worden verwijderd.' Rijkswaterstaat verwijdert nu alleen graffiti die als kwetsend wordt gezien.
Beide wethouders zeggen ook te willen kijken naar alternatieven, zoals begroeiing op de schermen. Uit recente ervaring blijkt dat hierdoor minder graffiti wordt achtergelaten.

Experimenten

Er wordt soms al geëxperimenteerd met graffiti als legale, creatieve versiering van belangrijke verkeersaders. Zo mochten leerlingen van het Rijswijkse Stanislascollege legaal graffiti spuiten op de afscherming bij de aanleg van de Rotterdamsebaan.